Forbrugerne skal informeres om, at produktet indeholder eller er fremstillet af en GMO
Det skal gøres klart for forbrugeren, at der er tale om et produkt, der indeholder eller består af GMO'er eller er fremstillet af eller indeholder ingredienser, der er fremstillet af GMO'er. Formålet er dels at forbrugerne kan træffe et informeret valg og dels at udelukke eventuel vildledning af forbrugerne med hensyn til fremstillings- og frembringelsesmåden.
Ordene "genetisk modificeret" eller "fremstillet af genetisk modificeret ..." skal fremgå af fødevarens ingrediensliste. Ordene kan alternativt fremgå af en fodnote til ingredienslisten, dog med mindst samme skriftstørrelse, som der er anvendt i ingredienslisten. Hvis der ikke er nogen ingrediensliste (f.eks. hvis fødevaren kun består af én ingrediens), skal ordene klart fremgå af den øvrige mærkning.
Fødevarer, der indeholder eller består af GMO'er (levende formeringsdygtige organismer)
Eksempler på mærkning:
- Fødevarer, der består af mere end én ingrediens:
- "Majs (genetisk modificeret) eller
- "Majsstivelse (fremstillet af genetisk modificeret majs)"
- Fødevarer, hvor ingrediensen er angivet ved en kategori
- "Aroma (indeholder genetisk modificeret soja)" eller
- "Aroma (indeholder ingrediens(er) fremstillet af genetisk modificeret soja)"
- Fødevarer, der ikke har nogen ingrediensliste, mærkes på emballagen med:
- "genetisk modificeret" eller
- "fremstillet af genetisk modificeret majs"
Da der er givet forskellige alternative muligheder for mærkning er det op til virksomheden at vælge den mest korrekte, så eventuel vildledning undgås.
Du må ikke skrive følgende på mærkningen
- En mærkning med "Kan muligvis indeholde GMO" vil ikke være acceptabel.
- Det er heller ikke tilladt at skrive, at fødevaren indeholder genetisk modificeret majs, hvis det ikke er korrekt.
Brug af GMO-fri mærkning
Supplerende mærkning med oplysning om, at en fødevare ikke indeholder, består af eller er fremstillet af GMO'er (såkaldt negativ anprisning) er i princippet mulig, hvis det kan dokumenteres, f.eks. i form af analyseattester, at udsagnet er rigtigt, og hvis det samme ikke gør sig gældende for alle andre lignende fødevarer.