Det kan f.eks. være slagteaffald, døde dyr, læder, rester fra restauranter, bagere, storkøkkener mv., materiale lavet af dyr såsom gødning, æggeskaller, fjer, uld, bivoks, og tidligere fødevarer.
Man skelner mellem animalske biprodukter og afledte produkter:
- Animalske biprodukter. Alle animalske produkter (hele dyrekroppe, dele af dyr eller andre animalske produkter), som ikke er bestemt til konsum, uanset om de er egnet til konsum eller ej. Produktet bliver et animalsk biprodukt, så snart en virksomhed beslutter, at produktet ikke vil blive brugt til konsum. Denne beslutning er irreversibel.
- Afledte produkter. Produkter, der er fremstillet ved én eller flere behandlinger, omdannelser eller trin i forarbejdningen af animalske biprodukter. I daglig tale dækker animalske biprodukter dog ofte over både de uforarbejdede animalske biprodukter og afledte produkter.
Animalske biprodukter udgør en risiko for folke- og dyresundheden og skal derfor behandles forsvarligt. En virksomhed, der håndterer animalske biprodukter og afledte produkter heraf, skal derfor identificere, kategorisere og mærke disse produkter. Virksomhederne skal også overholde de særlige regler om bl.a. godkendelse, registrering og transport.