Madspild i fødevarevirksomheder

Madspild er dyrt for både klimaet og økonomien. Her kan du læse om de muligheder, din fødevarevirksomhed har for at forebygge og reducere madspild.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at vi årligt smider 873.014 ton mad ud i Danmark, og at madspildet sker i alle led fra primærproducenten til forbrugerne. Det er derfor vigtigt at bekæmpe madspild på alle niveauer for at sikre, at indsatsen ikke blot flytter problemet fra ét led til et andet.

Indsatsen understøttes af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, der har som målsætning at halvere det samlede globale madspild inden 2030.

Praktiske råd til mindre madspild i professionelle køkkener

Få inspiration til at forebygge og reducere madspild i professionelle køkkener. 

Målemetoder i professionelle køkkener

Her kan du blive klogere på, hvordan du kan måle madaffald og madspild i køkkenet.   

Madspild i tal

Bliv klogere på, hvad madspild er, og hvad omfanget af madspild er i Danmark og EU. 

Guide: Hjælp til vurdering af fødevarer

Sådan vurderer du, om en fødevare kan anvendes, doneres væk eller skal sorteres fra. 

Hvis din virksomhed donerer fødevarer

Læs om de forskellige regler ved donation af fødevarer direkte til forbrugerne og til andre detailvirksomheder.

Hvis din virksomhed modtager donerede fødevarer

Modtager og videregiver du donerede fødevarer? Læs hvad du skal være særligt opmærksom på. 

Reducér madspild på festivaler

Bliv klogere på, hvordan du indsamler og uddeler ubrugt mad fra festivaler. 

 

 

Undgå skraldning

Læs om reglerne for, hvordan fødevarevirksomheder skal håndtere og opbevare affald. 

 

Definitioner

Alle madrester, både spiselige og ikke-spiselige, er madaffald. Madaffald er altså alle fødevarer, der er blevet til affald.

Desuden kan madaffald underopdeles i madspild og øvrigt madaffald.

Det engelske begreb ”food waste” oversættes på dansk til madspild eller madaffald afhængigt af konteksten. På engelsk vil man dog oversætte madspild til ’avoidable food waste’ eller ’edible food waste’, mens madaffald oversættes til ’food waste’.

Læs forslag til overvejelser i forbindelse med målinger af madaffald (herunder madspild) i professionelle køkkener her

Madspild er mad, som kunne være spist af mennesker, men som er blevet smidt ud af den ene eller anden årsag. Madspild er altså den del af madaffaldet, som kunne være blevet spist.

Madspild kan ske i alle led af værdikæden fra primærproduktionen til forbrug. Fødevarer, der anvendes som foder, er ikke madspild.

Læs forslag til yderligere overvejelser i forbindelse med målinger af madaffald (herunder madspild) i professionelle køkkener her

"Fødevaretab" er de fødevarer, der endnu ikke er godkendt som fødevarer, men som er dyrket med henblik på at skulle spises, og som går til spilde. Det kan være dyr eller slagtekroppe, der går til spilde før de er godkendt, eller grøntsager der pløjes ned, fordi det vurderes, at de ikke kan afsættes som fødevarer.