Basiskontrol er bl.a. de kontroller, der udføres efter faste kontrolfrekvenser eller som en stikprøve. Basiskontrol omfatter også kontrol i forbindelse med autorisation af en virksomhed.
Basiskontrol er forebyggende
Basiskontrol sikrer et grundlæggende niveau af kontrol i den samlede gruppe af kontrolobjekter. Basiskontrol består af tre kontrolindsatser:
- starthjælp til nye virksomheder
- stikprøvebaseret basiskontrol
- frekvensbaseret basiskontrol
Starthjælp
Nye fødevarevirksomheder kommer godt fra start med vejledning. Disse fødevarevirksomheder får et første kontrolbesøg, hvor de hjælpes godt i gang, og hvor der er god tid til vejledning. Vi kalder denne vejledning for starthjælpsvejledning. Fødevarestyrelsen ringer og aftaler tidspunktet for kontrolbesøget, så I kan sørge for, at de rette personer fra virksomheden er til stede ved besøget.
Alle fødevarevirksomheder kan få basiskontrolbesøg
Hyppigheden af, hvor ofte din virksomhed får basiskontrolbesøg, varierer og afhænger af din virksomheds aktiviteter. Fødevarestyrelsen indplacerer alle kontrolobjekter i én af de to grupper, der definerer typen af basiskontrol; stikprøvebaseret basiskontrol og frekvensbaseret basiskontrol.
Læs mere i vejledning om kontrolindsatser
Stikprøvebaseret basiskontrol
Langt de fleste fødevarevirksomheder får stikprøvebaseret basiskontrol. Detailvirksomheder som fx cafeer, restauranter og supermarkeder udvælges til stikprøveprøvekontrol på baggrund af virksomhedens aktiviteter og de data, som Fødevarestyrelsen har fra tidligere kontrolbesøg. Det gælder også for engrosvirksomheder, som ikke foretager behandling af fødevarer.
Udpegningen af de virksomheder, der skal have stikprøvekontrol sker ved hjælp af en analysemodel udviklet af Fødevarestyrelsen. For nogle virksomheder vil der være års mellemrum mellem kontrolbesøgene, mens andre kan få flere kontroller inden for samme år. Virksomheder, der har problemer med at overholde reglerne, vil få mere kontrol end andre.
Læs om kontrol af virksomheder med ultralav risiko
Frekvensbaseret basiskontrol
Engrosvirksomheder får regelmæssig kontrol. Engrosvirksomheder med produktion af fødevarer og detailvirksomheder, som producerer fødevarer til mange, vil få regelmæssig kontrol. Det vil sige kontrol med en fast frekvens. Vi kalder det frekvensbaseret basiskontrol. Frekvensen kan variere fra 4 basis-kontrolbesøg om året og til kontrol efter behov.
Virksomheder der tilbereder økologiske fødevarer og virksomheder med import, eksport eller slagtning, får også kontrolleret disse aktiviteter med faste frekvenser. I Vejledningen om kontrol med virksomheder, der eksporterer fødevarer til tredjelande, er Fødevarestyrelsens kontrol af disse virksomheder beskrevet.
Læs Vejledningen om kontrol med virksomheder, der eksporterer til tredjelande (pdf)