Basiskontrollen omfatter fire kontrolindsatser
Basiskontrollen er forebyggende og sikrer et grundlæggende niveau af kontrol i kontrolpopulationen. Basiskontrollen omfatter fire kontrolindsatser:
- Autorisation, godkendelse og registrering
- Rekvireret basiskontrol
- Frekvensbaseret basiskontrol
- Stikprøvebaseret basiskontrol
Autorisation, godkendelse og registrering
Herunder:
- Godkendelsesbesøg af virksomheder og visse besætningstyper
- Godkendelse af virksomheder, der forarbejder, håndterer eller opbevarer animalske biprodukter (ABP)
- Autorisation af transportvirksomheder
Kontrollen sikrer, at besætningen/virksomheden lovligt kan drive erhverv inden for den pågældende branche.
Rekvireret basiskontrol
Herunder:
- Forhåndsvalidering af logbøger og returlogbogskontrol
- Syn af levende dyr ved udførsel fra Danmark, samt certificering
- Salmonellaovervågning
Frekvensbaseret basiskontrol
Herunder kontrol i virksomheder, der har faste årlige kontrolfrekvenser. Indsatsen omfatter bl.a. kontrol med:
- Animalske biproduktvirksomheder
- Akvakulturbrug
- Hundevirksomheder (hundesmileyordningen)
- Visse specialiserede fjerkræproduktioner
- Avlsmaterialevirksomheder
- Samlesteder
Stikprøvebaseret basiskontrol
Formålet er at opretholde et basalt kontroltryk i kontrolpopulationen og derigennem opnå en præventiv effekt af veterinærkontrollen. Sandsynligheden for kontrol øger kontrolobjekternes incitament til at overholde reglerne. Endvidere skal kontrollen i det enkelte kontrolobjekt motivere kontrolobjektet til at overholde reglerne. Desuden skal indsatsen være med til at følge den generelle regelefterlevelse i kontrolpopulationen, hvilket bl.a. vil ske ved baselinemålinger.
Fødevarestyrelsen udpeger årligt kontrolobjekter til stikprøvebaseret basiskontrol. Kontrolobjekter udpeges enten til risikobaseret eller tilfældigt (baselinemålinger).
For besætninger, dyrlæger og veterinærsygeplejersker foregår hovedparten af den stikprøvebaserede basiskontrol som risikobaseret udpegning, hvor udpegningen sker ved hjælp af risikokriterier, som bl.a. er udvalgt på baggrund af en analyse af tidligere års kontrolresultater. Analysen tager udgangspunkt i kontrol- og registreringsdata om kontrolobjekterne. I praksis betyder det, at kontrollen målrettes kontrolobjekter med størst behov for kontrol. Udpegningen sker centralt.
Som eksempel kan nævnes, at udpegningen til besætningskontrol og kontrollen af de praktiserende dyrlæger foregår ud fra risikokriterier, der fastlægges fra år til år ud fra foregående års kontrolresultater og faglige vurderinger fra medarbejdere i Fødevarestyrelsen. Relevante risikokriterier kan f.eks. være besætninger med et højt antibiotikaforbrug, en særlig produktionsgruppe (f.eks. so-besætninger) eller besætninger med tidligere sanktioner.
Samtidig anvendes indsatsen til at udføre tilfældigt udpeget kontrol, så der opnås en jævn baselinemåling, som indikerer den generelle regelefterlevelse uden påvirkning af risikokriterier. Baselinemålingen medvirker til at sikre, at alle besætninger/virksomheder oplever en vis sandsynlighed for at få kontrol fra Fødevarestyrelsen.
Stikprøvebaseret basiskontrol dækker:
- Baselinemålinger med tilfældige udpegninger (alle besætnings- og virksomhedstyper inkl. praktiserende dyrlæger, stikprøvekontrol ved på- og aflæsning og stikprøvekontrol med baggrundserklæringer).
- Risikobaseret udpegning (de fleste besætnings- og virksomhedstyper inkl. praktiserende dyrlæger, stikprøvekontrol ved på- og aflæsning og stikprøvekontrol med baggrundserklæringer).
På transportområdet anvendes en risikomodel til at understøtte den risikobaserede udpegning for transport af grise. Der arbejdes på en risikomodel til at understøtte den risikobaserede udpegning for transport af kvæg.