Et naturligt aromastof er et aromastof, der er fremstillet ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske processer af vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk materiale, enten i dets oprindelige form eller forarbejdet. Naturlige aromastoffer svarer til stoffer, der er naturligt forekommende og som er identificeret i naturen.
Aromapræparater er naturlige aromaer, som ikke er aromastoffer, men som er fremstillet af samme udgangsmaterialer og ved samme processer som naturlige aromastoffer.
Planteekstrakter, der anvendes som aromapræparat i fødevarer, kan anvendes uden forudgående godkendelse, hvis det kan dokumenteres
- at planten tidligere (dvs. før 2008, hvor aromareglerne trådte i kraft) har været anvendt til fremstilling af aroma
- at anvendelsen som aroma ikke udgør en sundhedsrisiko for forbrugeren
Egnede processer til fremstilling af naturlige aromaer
I Bilag II i Aromaforordningen er listet, hvilke forarbejdningsprocesser der regnes for egnede til fremstilling af naturlige aromaer. Det drejer sig om: hakning, opvarmning, udskæring, tørring, fordampning, fermentering, formaling, infusion, mikrobiologiske processer, skrælning, sammenpresning, ristning/grillning, mæskning, afkøling, destillation/rektifikation, emulgering, ekstraktion, filtrering, udblødning, blanding, perkolation, nedkøling, udpresning.