Keramikgenstande bliver formet, og formen fastholdes varigt ved brænding. De kan være glaserede eller dekorerede.
Faktaark om keramik, glas og porcelæn
Bly og cadmium i keramik til fødevarer
Glasuren på keramik kan indeholde bly og cadmium. De eksisterende EU grænseværdier er ved at blive sat ned, da de er for høje og dermed sundhedsmæssigt uacceptable. De mest kritiske sundhedsmæssige effekter af bly er påvirkninger af centralnervesystemets udvikling, herunder evnen til at lære og huske. Videnskabelige undersøgelser tyder på, at små børn er mest følsomme. Cadmium kan skade nyrerne og er forbundet med en øget risiko for udvikling af kræft.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at producenter af keramik anvender glasur uden indhold af bly og cadmium, og at fødevarevirksomheder og forbrugere efterspørger keramik uden bly og cadmium.
EU-Kommissionens arbejde med at sænke grænseværdierne for afsmitning af bly og cadmium fra keramik til fødevarer
De gældende grænseværdier fremgår af Bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer. Ved vurdering af afgivelse af bly og cadmium skelnes der mellem 3 kategorier af genstande:
Kategori I-genstande
- Genstande, der ikke kan fyldes
- Genstande til påfyldning, hvis indre dybde målt mellem det laveste punkt og den øverste kants vandrette plan er højst 25 mm (fladvarer)
- Genstande bestemt til at drikkes af (mundranden)
Kategori II-genstande
- Genstande, der kan fyldes, med undtagelse af fladvarer
Kategori III-genstande
- Koge- og stegeredskaber
- Emballage og opbevaringsbeholdere med et indhold på over 3 liter.
Afgivelsen bestemmes ved analyse af ekstraktet efter ekstraktion med 4 % eddikesyre i 24 timer ved 22°C. Metodeproceduren er beskrevet i Bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer.