Information til jægere

Her kan du finde information om afrikansk svinepest, relevant for for dig der går på jagt.

Som jæger er det vigtigt, at du er opmærksom på at forebygge smittespredning og tager dine forholdsregler, når du jæger.

FAQ til jægere

Udbredelse af afrikansk svinepest er dynamisk og ændrer sig løbende. Det er derfor en god ide løbende at holde dig informeret om udviklingen i Europa og globalt. 

Følg udviklingen i Europa og globalt

Der er fundet afrikansk svinepest i vores nabolande. Går du på jagt i ​​Sverige eller Tyskland, kan du finde mere information til jægere.

Afrikansk svinepest i Sverige: Læs de svenske myndigheders information om situationen

Afrikansk svinepest i Tyskland: Gå til veterinærmyndighederne i Schleswig-Holsteins hjemmeside

Afrikansk svinepest i Tyskland: Læs folder fra Tyskland med information til udenlandske jægere (på engelsk) (pdf)

Når der sker udbrud af afrikansk svinepest i vildsvin i et EU-land, vil de berørte områder blive underlagt restriktioner. Området vil blive inddelt i:

  • Frit område. Områder uden forekomst af ASF og derfor uden restriktioner.
  • Restriktionszone I (bufferzoner). Områder hvor der ikke er konstateret ASF, men som pga. områdets umiddelbare nærhed til områder med ASF alligevel er underlagt restriktioner.
  • Restriktionszone II. Områder med ASF i vildtlevende svin, som er underlagt restriktioner.
  • Restriktionszone III. Områder med ASF i opdrættede svin, som er underlagt restriktioner.
  • Inficeret zone. Områder med ASF i vildtlevende svin i et hidtil sygdomsfrit område, men som nu underlægges restriktioner.
  • Beskyttelses- og overvågningszone. Områder hvor der efter et førstegangsudbrud af ASF hos opdrættede svin i et hidtil sygdomsfrit område, opføres beskyttelses- og overvågningszoner.

Der e​​r forskel på, hvilke restriktioner de forskellige områder eller restriktionszoner er underlagt.

Se et kort over ASF-restriktionszoner i EU

Som jæger er der flere muligheder for at forhindre at ASF spredes både fra udlandet til Danmark, men også mellem lokaltioner i udlandet.

Følg disse fem råd for at mindske risikoen

  1. Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark. Rester af fæces fra et smittet dyr på en støvle kan føre sygdommen til Danmark. Vask derfor tøjet i enzymholdigt vaskemiddel ved mindst 60˚ og læg det rene tøj i blød i et godkendt desinfektionsmiddel, f.eks. Virkon S.
  2. Desinficér redskaber og andet, der har været anvendt til jagt.
  3. Undlad enhver kontakt til grise inden for de første 48 timer, efter du er kommet til Danmark.
  4. Vær opmærksom på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder, hvor der er fundet afrikansk svinepest. Læs mere under "Restriktionszoner og jagt".
  5. Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin. Hunden skal vaskes.

Hvis du skyder et vildsvin i Danmark, skal det ALTID undersøges afrikansk svinepest. Det gælder vildsvin under hegn og vildsvin uden for hegn.

Hvis du mistænker det nedlagte vildsvin for at være smittet med afrikansk svinepest, skal du straks kontakte Fødevarestyrelsens veterinærenheder i det område, hvor mistanken er opstået.

 

Du kan se, hvilke enheder der dækker hvilket område her: Find vores adresser - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

VeterinærNord

Tlf. 7227 5095
E-mail: 10@fvst.dk

VeterinærØst

Tlf. 7266 1809
E-mail: 12@fvst.dk

VeterinærSyd

Tlf. 3067 5970
E-mail: 11@fvst.dk 

Uden for almindelig arbejdstid (hverdage kl. 16.00-20.00, fredage dog kl. 15.00-20.00, lørdage samt søn- og helligdage kl. 10.00-20.00) kan embedsdyrlæge tilkaldes på Fødevarestyrelsens landsdækkende vagttelefon, tlf. 7012 1800.

Generelt må jagttrofæer fra klovdyr gerne indføres fra EU-lande til Danmark, hvis visse betingelser overholdes. 

Når et område er omfattet af restriktioner på grund af forekomst af afrikansk svinepest kan jagttrofæer, være omfattet af specifikke betingelser for behandling med henblik på at undgå spredning af sygdommen. Der skelnes mellem indførsel af jagttrofæer, der er sikkert behandlede, eller er ubehandlede, og om de kommer fra områder med restriktioner mod smitsomme husdyrsygdomme.

Du kan læse mere om indførsel af jagttrofæer fra EU-lande her

 

Hvis du vil indføre jagttrofæer fra lande uden for EU, skal du være opmærksom på de gældende regler. Herunder at jagttrofæet skal ledsages af et sundhedscertifikat og skal til offentlig kontrol på et grænsekontrolsted.

Læs om indførsel af ubehandlede og behandlede jagttrofæer

Jagt i frie områder

Hvis du går på jagt i frie områder i et land med afrikansk svinepest, kan du lovligt tage kødet med hjem. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at du undlader at tage kød med hjem fra disse områder, da sygdommen spreder sig, og der er risiko for at tage smitte med hjem fra områder, hvor sygdommen endnu ikke er opdaget.

Jagt i restriktionszone I

Hvis du går på jagt i restriktionszone I (også kaldet bufferzonen), skal alle nedlagte vildsvin testes for virus, før kødet frigives til jægeren. Det er de lokale myndigheder, der står for at teste. Det er forbudt at tage vildsvinekød, der ikke er testet (med negativt resultat) fra bufferzonen, med til Danmark.

Jagt i restriktionszone II og III

Skyder du et vildsvin, som er smittet med afrikansk svinepest, kan virus overleve i kødet, og der er således risiko for at bringe smitten med hjem til Danmark. Derfor er det forbudt at tage vildsvinekød med hjem til Danmark fra områder, hvor der er konstateret afrikansk svinepest, dvs. restriktionszone II og III.

Jagt uden for EU

Går du på jagt uden for EU, må du ikke tage kød med ind i EU hverken fra jagten eller fra et supermarked. Det er forbudt for privatpersoner at tage kød- og mælkeprodukter med ind i EU. 

Indberet fund af vildsvin

Brug appen VildsvineTip til at indberette

  • fund af levende vildsvin og spor efter dem.
  • fund af dø​​de eller nedlagte vildsvin
  • Ilandrevne vildsvin

Apple AppStore

Google Play

 

På www.vildsvin.fvst.dk kan du

  • se fund af ​levende, dødfundne og ned​lagte vildsvin i Danmark.
  • se din egen og andres indberetninger på et kort.
  • se, om døde og nedlagte vildsvin har været smittet med afrikansk svinepest eller ej.

Gå til vildsvin.fvst.dk