Fødevarestyrelsens juleråd

Jul uden dårlig mave og uønsket kemi

Vi har samlet vores gode råd om:

  • Julemad med god køkkenhygiejne og uden uønsket kemi.
  • Juleindkøb på websider uden for EU.
  • Julens godter som risengrød, småkager og gløgg.

Julemaden

Julen er for mange en årstid, hvor man tilbringer kvalitetstid med familie og venner. Derfor skal dine gæster helst ikke tilbringe juledagene på toilettet med dårlig mave.

Vi har samlet en række anbefalinger til julemiddagen eller julefrokosten fokus på god hygiejne, og hvor du også undgår uønsket kemi.

Når du tilbereder maden

Hold den gode hygiejne, når du laver julemiddagen:

  1. Ryd ud og gør rent i køleskabet.
  2. Tjek, at temperaturen i køleskabet er maks. 5 grader °C.
  3. Vask hænderne grundigt inden og undervejs i madlavningen.
  4. Hold rå and eller flæskesteg fra spiseklar mad som brød og salat.
  5. Servér de varme retter rygende varme.

Når du serverer maden

Krystalservice: Du kan sagtens bruge din krystalservice juleaften, men sørg for at opbevare sure madvarer i en egnet beholder efter middagen. Krystalservice kan nemlig indeholde bly, som kan vandre over i sure madvarer som sild, rødkål eller kirsebærsovs.

Service fra udenlandske websider: Vær varsom med at købe service fra webshops uden for EU. Det kan nemlig indeholde højere mængder af uønsket kemi, end hvad der er tilladt i EU!

Når du rydder op

Krystalservice: sild, rødkål, rødbeder, asier, kirsebærsovs, citron, portvin/whisky. Dessertskåle, karafler og glas af krystal.

Sølvpapir

Hurtigt på køl

Madspild

Relevante links her

Råd til julehandel på nettet

Når du køber ting på nettet, skal du være opmærksom på, hvor de kommer fra. Udenlandske webshops uden for EU har nemlig ikke de samme krav til varerne, som vi kender i Danmark og EU. Derfor skal du tænke over, hvor du køber julegaverne, service til julemaden eller madvarer og kosttilskud.

Læs mere om sikker handel på nettet

Tegn på en udenlandsk webshop

Selvom en hjemmeside har en .dk-adresse eller dansk tekst, kan den være fra lande som USA, Kina eller Japan. Tegn på en udenlandsk webshop kan være:

1

Meget lave priser.

2

Skæve beløb som 161,98 kroner.

3

Stavefejl.

4

Manglende oplysninger om navn, adresse, e-mail og telefonnummer.

Julegodter og -knas

Julen kan være en sød tid, hvor vi spiser og drikker særlige ting. Men det er godt at være opmærksom på, om din juleknas indeholder uønsket kemi eller bakterier, der kan give ondt i maven.

Læs vores råd om småkager, risengrød og risalamande, citrusfrugter i gløggen og bittermandler i konfekt.

Julesmåkager - bag til gul, ikke til brun

Vi anbefaler, at du bager dine vaniljekranse, finskbrød og andre småkager til gul, ikke til brun. Så undgår du unødig kemi som akrylamid i dine julesmåkager. Brunkager og andre småkager, der naturligt er brune, er naturligvis undtagelser.

Du kan også bruge natron i stedet for hjortetaksalt for at mindske akrylamid.

Husk også at bruge økologiske citrusfrugter eller frugter, der ikke er overfladebehandlede.

Læs mere om uønsket kemi i småkager

Risengrød under dynen og risalamande

  1. Skyl grødrisene grundigt inden kogning for at undgå uønsket kemi.
  2. Giv ris og mælk et opkog.
  3. Pak gryden under dynen for at koge færdig i max én time. Temperaturen bør ikke komme under 55 °C.
  4. Efter én time og et nyt opkog er grøden klar. Spis den med det samme.
  5. Køl grøden hurtigt ned, hvis du først skal bruge den senere.
  6. Risalamande: Bland flødeskum og mandler i den kolde grød og opbevar på køl indtil servering. Sæt rester hurtigt på køl. Kirsebærsovs bør ikke opbevares i krystal natten over.

Læs mere om at lave risengrød under dynen

Læs mere om uønsket kemi i ris

Gløgg med citrusfrugter

Vi anbefaler, at du bruger økologiske eller ikke-overfladebehandlede citrusfrugter, hvis du bruger skrællen i gløgg til jul.

Konventionelle citrusfrugter er ofte behandlede med pesticider på overfladen, og det er ikke meningen, at skrællen skal spises. Det er også en god idé at vaske hænder, når du har skrællet citrusfrugter.

Læs mere om citrusfrugter

Bittermandler og abrikoskerner i konfekt

Bittermandler og bitre abrikoskerner indgår i nogle opskrifter på konfekt og kager. Kernerne indeholder et stof, der kan danne blåsyre (cyanid), som er giftigt for mennesker og især børn.

Har dit barn spist mere end to bittermandler, kan du kontakte Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12.

Almindelig marcipan fremstillet fra abrikoskerner er ikke skadeligt.

Læs mere om bittermandler og abrikoskerner