Håndtering af animalske biprodukter i fødevarevirksomheder

Mange fødevarevirksomheder håndterer, anvender eller sælger produkter indeholdende komponenter af animalsk oprindelse. Disse komponenter, som ikke udnyttes til konsum eller ikke ønskes brugt i den endelige produktfremstilling, klassificeres som animalske biprodukter (ABP)

Virksomheder, der håndterer, anvender eller sælger animalske produkter som en del af deres daglige drift, bør være yderst opmærksomme på de specifikke regler og retningslinjer, der gælder for håndtering af ABP.

ABP kan bl.a. omfatte tidligere fødevarer, køkken- og madaffald eller restprodukter såsom:

  • Produkter med udløbet holdbarhedsdato i detailbutikker, som ikke længere er egnede til konsum
  • Køkken og madaffald i restauranter og storkøkkener m.v.
  • Mejerier, der leverer f.eks. valle til foderproduktion
  • Fiskeafskær fra fiskevirksomheder, der f.eks. leveres til foderbrug

Det er nøje reguleret, hvordan ABP, herunder tidligere fødevarer, køkken- og madaffald og restprodukter skal indsamles, håndteres, anvendes eller bortskaffes.  Dette skyldes, at ABP kan udgøre en potentiel risiko for både menneskers og dyrs sundhed. Animalske biprodukter skal derfor håndteres i overensstemmelse med de relevante regler i forordningen for animalske biprodukter og gennemførselsforordningen. 

Som udgangspunkt skal alle virksomheder, der håndterer ABP, godkendes eller registreres efter forordningen om animalske biprodukter.

Det gælder også for fødevarevirksomheder, der udfører andre aktiviteter med ABP end selve frembringelsen af ABP samt opbevaring af dette ABP indtil afsendelse. Som eksempel på dette kan nævnes:

  • Et mejeri, der ønsker at fremstille fodermidler (bortset fra levering af animalske biprodukter direkte til husdyrforbrug til foder, se mere om dette på siden "Animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug").

Gå til siden "Animalske biprodukter fra mejerier til husdyrbrug til foder"

  • En fødevarevirksomhed, der ønsker at modtage ABP fra andre fødevarevirksomheder, herunder fødevarelagre, der ønsker at modtage ABP (f.eks. fødevarer hvor datoen er overskredet) fra andre fødevarelagre.
  • Et slagteri, der ønsker at fremstille minkfoder eller råt foder til selskabsdyr.

Undtagelse fra krav om registrering

Fødevarevirksomheder behøver ikke registrere sig for ABP, hvis de kun producerer og opbevarer APB som en del af deres allerede godkendte fødevareaktiviteter.

Detailhandlere, som f.eks. detailslagtere, må gerne sælge råt foder som kødben til kæledyr, hvis det er produceret på stedet og kun opbevares direkte til salg. Dette er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter, så detailhandlere behøver ikke registrere sig.

Læs mere på siden "Godkendelse og registrering efter forordningen om animalske biprodukter"

Fødevarevirksomheder, der frembringer ABP og opbevarer dette ABP indtil afsendelse, skal altid opfylde kravene i forordningerne om animalske biprodukter. 

De relevante krav i forordningerne om animalske biprodukter er kort beskrevet nedenfor. Der er detaljeret information om kravene på siden "Generelt om animalske biprodukter".

Gå til siden "Generelt om animalske biprodukter"

Kategorisering

Fødevarevirksomheder, der frembringer ABP, skal som første led i håndteringen kategorisere dette ABP i en af tre kategorier, afhængig af hvilken risiko de udgør.

For kategori 3 materiale, der skal anvendes til fremstilling af foder, skal virksomheden desuden afklare hvilken type ABP, det drejer sig om, da dette er vigtigt for om materialet må anvendes til foder.

Læs mere om kategorisering på siden "Generelt om animalske biprodukter"

Indsamling, identifikation og mærkning

Identifikation af ABP omfatter kategorisering og mærkning. 

Efter ABP er blevet kategoriseret, skal fødevarevirksomheden sikre

  • at ABP mærkes, så det er identificerbart som kategori 1, 2 eller 3 materiale under indsamling og opbevaring i fødevarevirksomheden og
  • at ABP hele tiden holdes adskilt fra andre produkter

Formålet med dette er at undgå sammenblanding af ABP med andre produkter i fødevarevirksomheden fra det tidspunkt, hvor ABP frembringes, under indsamling og opbevaring, og efterfølgende under transporten til den ABP-virksomhed, der modtager dette ABP.

Læs mere om kravene om indsamling, identifikation og mærkning på siden "Generelt om animalske biprodukter"

Bortskaffelse og anvendelse

ABP skal anvendes eller bortskaffes efter reglerne i forordningen om animalske biprodukter. De mulige anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder afhænger af hvilken kategori og type af ABP der er tale om.

ABP må leveres til godkendte eller registrerede modtagere, eller til et miljøgodkendt affaldsforbrændingsanlæg. Forhandlere og transportører kan derimod ikke modtage ABP, selv om de er registreret efter forordningen om animalske biprodukter.

Læs mere om kravene om anvendelse og bortskaffelse på siden "Generelt om animalske biprodukter"

Sporbarhed

Ved afsendelse af ABP, skal fødevarevirksomheden sikre sig, at kravene til sporbarhed er opfyldt.

Forsendelser af ABP skal ledsages af et korrekt udfyldt handelsdokument, som afsendervirksomheden skal beholde en kopi af.

Desuden skal fødevarevirksomheden føre fortegnelser over alle afsendte forsendelser af ABP.

Læs mere om kravene om sporbarhed på siden "Generelt om animalske biprodukter"

 

Ud over de generelle krav, som er beskrevet ovenfor, er der særlige krav til køkken- og madaffald fra restauranter, storkøkkener m.v. samt til tidligere fødevarer fra fødevarevirksomheder, f.eks. supermarkeder, detail og engros fødevarevirksomheder.

Definitionen af "køkken- og madaffald" er:

"Alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med oprindelse i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og husholdsningskøkkener".

Definitionen på køkken-og madaffald findes i gennemførselsforordningens bilag I, nr. 22. Du kan finde et link til reglerne nederst på siden under "Lovstof - animalske biprodukter".

Anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald

Der er følgende anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald:

  • bortskaffelse med dagrenovation med efterfølgende forbrænding
  • anvendelse i biogasanlæg eller komposteringsanlæg
  • forarbejdning i forarbejdningsanlæg, hvor det efterfølgende f.eks. kan anvendes til fremstilling af biodiesel eller organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler (OGJ)

Det er forbudt at anvende køkken- og madaffald til foder.

Køkken- og madaffald, der stammer fra transportmidler i international fart, er kategoriseret som kategori 1-materiale og skal bortskaffes som sådan.

Læs mere om bortskaffelse af kategori 1 materiale her

For køkken- og madaffald, som ikke er omfattet af forordningen om animalske biprodukter, stilles der ikke om handelsdokumenter og fortegnelser efter forordningen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at virksomheder skal kunne dokumentere, hvad de gør med deres køkken- og madaffald.

Læs mere om indsamling af køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer til biogasanlæg

Anvendelse af brugt madolie/fritureolie som brændstof

I forordningen om animalske biprodukter betragtes brugt madolie som køkken- og madaffald, og det er omfattet af forordningen som beskrevet ovenfor om køkken- og madaffald.

Direkte anvendelse af brugt fritureolie som brændstof er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter og gennemførelsesforordningen. Men vær opmærksom på, at fremstilling af biodiesel i henhold til gennemførelsesforordningen, bilag IV, kapitel IV, afsnit 2 D, er omfattet af forordningens og gennemførelsesordningens bestemmelser.

Miljølovgivningen

Brugt madolie er omfattet af miljølovgivningen; derfor skal man kontakte kommunen, inden man begynder fremstilling af brændstof.

Tidligere fødevarer er fødevarer af animalsk oprindelse (eller med animalsk indhold) - bortset fra køkken- og madaffald - som ikke skal anvendes til konsum, enten af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer en risiko for mennesker og dyr. 

Tidligere fødevarer kategoriseres som kategori 3-materiale og kan anvendes som sådan. Indsamling og transport af tidligere fødevarer skal ske i henhold til bilag VIII i gennemførelsesforordningen.

Læs mere om kategori 3-materiale her.

De tidligere fødevarer kan anvendes og bortskaffes i henhold til artikel 14 i forordningen om animalske biprodukter.

Hvis de tidligere fødevarer via dagrenovationen sendes direkte til forbrænding på et godkendt forbrændingsanlæg, vil der ikke være krav om handelsdokumenter., såfremt det på anden vis dokumenteres at forbrændingsanlægget har modtaget ABP.

Læs mere om levering af tidligere fødevarer til foder