I juli 2023 blev ”Cirkulære om indkøb i staten” revideret. Heraf fremgår det, at
”Ministerierne skal medvirke til at effektivisere og bidrage til den grønne omstilling af statens indkøb blandt andet gennem samarbejde med Økonomistyrelsen”.
Ligeledes fremgår, at ministerierne skal arbejde med standarderne i "Charter for godt og grønt indkøb", der trådte i kraft april 2023. Koncernindkøbsfunktionen, der er placeret i Fødevarestyrelsen, har – i tæt samarbejde med departementet og styrelserne – ansvaret for implementering af charter for godt og grønt indkøb. Denne indkøbspolitik skal sikre implementeringen af cirkulæret og dermed understøtte, at ministeriets indkøbsvolumen anvendes så effektivt som muligt og bidrager til den grønne omstilling.
En forudsætning for at anvende indkøbsvolumen så effektivt som muligt er, at der i videst muligt omfang indkøbes ud fra parametrene: Bedst, billigst og mest grønt og bæredygtige indkøb. Grønne og bæredygtige indkøb skal være medvirkende til at reducere ministeriets klimaaftryk. På den måde sikres det, at ministeriet bidrager til regeringens ambition om at nedbringe klimaaftrykket for offentlige indkøb.
Temaer
Denne indkøbspolitik er opdelt i to temaer, der fungerer som pejlemærker til at nå en mere professionel og bæredygtig tilgang til indkøb og understøtte kerneopgaver i ministeriet:
- Grønne og bæredygtige indkøb, etik og samfundsansvar
- Professionel indkøbsorganisering
Første tema klargør, hvorfor indkøb i staten er af væsentlig betydning i relation til den grønne omstilling samt, hvordan behov, adfærd og indkøbsvaner kan bidrage positivt til dette.
Det andet tema indrammer reglerne og retningslinjerne for indkøb i ministeriet og beskriver de vigtigste strategiske indsatsområder og handleplan frem mod 2025.