1

Bluetongue

Bluetongue kan ramme drøvtyggere af alle slags

Den alvorlige virussygdom bluetongue, der typisk rammer får og kvæg, men også andre drøvtyggere som geder og hjorte, vil formentlig ramme Danmark i løbet af sommeren. Det vurderer Dansk Veterinær Konsortium, efter at en særlig bluetonguevariant har ramt drøvtyggere i både Belgien, Tyskland, England og Nederlandene. Sygdommen smitter ikke mennesker.

Bluetongue smitter især via insekter – de små blodsugende mitter, og risikoen for smittespredningen stiger med temperaturen. Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden skal kontakte sin dyrlæge, hvis man får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet med bluetongue. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning. Restriktionerne har bl.a. betydning for hold og flytning af dyr.

Rammes Danmark af udbrud med bluetongue, vil Danmarks EU-frie status for bluetongue mistes, og det vil have konsekvenser for handel med drøvtyggere fra Danmark til lande både i og udenfor EU.

Symptomer på bluetongue

Drøvtyggere, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed og en blåfarvning af tungen hos får – heraf navnet på sygdommen. Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej. Det er i øjeblikket ikke lovligt at vaccinere mod bluetongue med serotype 3 i Danmark, da Danmark så ville miste vores status som fri for bluetongue.

 

2

Dyrevelfærd

Bedre græsningsmuligheder for skotsk højlandskvæg

I juli 2023 blev ”Cirkulære om indkøb i staten” revideret. Heraf fremgår det, at

”Ministerierne skal medvirke til at effektivisere og bidrage til den grønne omstilling af statens indkøb blandt andet gennem samarbejde med Økonomistyrelsen”.

Ligeledes fremgår, at ministerierne skal arbejde med standarderne i "Charter for godt og grønt indkøb", der trådte i kraft april 2023. Koncernindkøbsfunktionen, der er placeret i Fødevarestyrelsen, har – i tæt samarbejde med departementet og styrelserne – ansvaret for implementering af charter for godt og grønt indkøb. Denne indkøbspolitik skal sikre implementeringen af cirkulæret og dermed understøtte, at ministeriets indkøbsvolumen anvendes så effektivt som muligt og bidrager til den grønne omstilling.

En forudsætning for at anvende indkøbsvolumen så effektivt som muligt er, at der i videst muligt omfang indkøbes ud fra parametrene: Bedst, billigst og mest grønt og bæredygtige indkøb. Grønne og bæredygtige indkøb skal være medvirkende til at reducere ministeriets klimaaftryk. På den måde sikres det, at ministeriet bidrager til regeringens ambition om at nedbringe klimaaftrykket for offentlige indkøb.1

Temaer

Denne indkøbspolitik er opdelt i to temaer, der fungerer som pejlemærker til at nå en mere professionel og bæredygtig tilgang til indkøb og understøtte kerneopgaver i ministeriet:

  1. Grønne og bæredygtige indkøb, etik og samfundsansvar
  2. Professionel indkøbsorganisering

Første tema klargør, hvorfor indkøb i staten er af væsentlig betydning i relation til den grønne omstilling samt, hvordan behov, adfærd og indkøbsvaner kan bidrage positivt til dette.
Det andet tema indrammer reglerne og retningslinjerne for indkøb i ministeriet og beskriver de vigtigste strategiske indsatsområder og handleplan frem mod 2025.

3

Materialer

Vi har mange forskellige typer materialer

3.1Diagrammer

Danskernes slikforbrug

Danskerne er vilde med slik. Men hvad kan de bedst lide? Det har vi undersøgt.

Slik

Danskernes forbrug af slik

Årligt forbrug af slik

Trends og tendenseri danskernes forbrug af slik

4

Billedarkiv

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam nec nunc non quam consequat hendrerit sed auctor tortor. Etiam sagittis nunc in dolor sollicitudin, nec rhoncus mauris cursus. Maecenas sit amet nisl euismod, lobortis leo vel, consectetur libero. Vivamus eu quam nec tortor condimentum pharetra. Quisque eget dui eget nulla laoreet varius. Sed vel dui ac nisi auctor egestas. In quis purus vel quam auctor semper a at lectus. Sed suscipit arcu eu quam suscipit, eget pellentesque nulla tristique. Proin non elit eget est tempor congue eu vel justo. Nunc placerat ipsum ut metus iaculis, at bibendum orci aliquet.