Flyt svin direkte fra besætning

Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du flytter svin direkte fra en besætning til et EU-land.

Her på siden kan du læse om de særlige krav, der er til dig, der flytter svin direkte fra en besætning. Der er dog også en række generelle krav, som gælder alle, der flytter dyr. Find link til de generelle regler i sidens linkboks.

Sådan gør du

Følg disse 8 trin, når du skal flytte svin direkte fra en besætning. Vejledningen er til eksportør og besætningsejer. 

Hvis det er første gang, du flytter svin direkte fra en besætning, bør besætningsejer eller eksportør kontakte Fødevarestyrelsen og informere om eksporten i god tid. Husk at angive din mailadresse.

Efter du har kontaktet Fødevarestyrelsen, modtager besætningsejer en mail fra den lokale veterinærenhed med:

  1. et skema
  2. et oversigtskort over besætningsområdet
  3. liste over opmærksomhedspunkter

Send skemaet og oversigtskortet retur til veterinærenheden.

Herefter gennemgår Fødevarestyrelsen materialet og vender tilbage til dig på mail, hvis der er brug for flere informationer.

Eksportøren skal registrere sig som eksportør i Eksportportalen. Her skal du forhåndsanmelde flytningen og bestille synet.

Forhåndsanmeld eksport og bestil syn

Du forhåndsanmelder og bestiller synet ved at oprette en eksport i Eksportportalen senest klokken 8, to arbejdsdage forud for den direkte eksport.

Du kan ønske et bestemt synstidspunkt. Hvis det er muligt, vil vi efterkomme ønsket, men vi kan desværre ikke garantere tidspunktet, da der er mange andre eksporter at tage hensyn til.

Det endelige forventede synstidspunkt bliver oplyst på den mailadresse, som du har oplyst i Eksportportalen.

Der kan ske forsinkelser på dagen

Da vi arbejder med levende dyr, kan der forekomme forsinkelser på dagen. Vi vil så hurtigt som muligt ringe til kontaktpersonen for eksporten, hvis vi bliver forsinkede eller kan ankomme tidligere.

Prisen for synet

Syn foregår som udgangspunkt i Fødevarestyrelsens normale åbningstider, og du betaler en fast takst for de timer Fødevarestyrelsen er på besøg. Der er mulighed for at bestille et syn, der begynder udenfor normale arbejdstider mod et gebyr og en højere takst.

 

Opret INTRA-certifikat

Du skal som eksportør oprette et INTRA-certifikat i Traces. Du skal tilknytte certifikaterne til eksporten i Eksportportalen.

Opret eventuelt EXPORT-certifikat

Hvis du eksporterer dyrene til et tredje land, som også bruger TRACES, skal du også oprette et EXPORT-certifikat.

Få udstedt certifikaterne

På synsdagen udfylder Fødevarestyrelsen den sidste del af certifikaterne og udsteder dem til dig.

Hvis du har internet, printer og pc klar på synsdagen, udsteder Fødevarestyrelsen certifikaterne til dig enten fysisk eller digitalt. I visse tilfælde er det ikke teknisk muligt at udstede et digitalt certifikat. Du skal derfor altid have en printer klar på synsdagen – også selvom du vil have et digitalt certifikat.

Hvis du ikke har en printer, kan du mod betaling få Fødevarestyrelsen til at medbringe et printet certifikat.

Besætningsejer skal udfylde en baggrundserklæring, som en besætningsansvarlig skal underskrive på datoen for eksporten. Når den er underskrevet, skal du udlevere den til dyrlægen ved eksporten.

Organisatoren (den der planlægger transporten) skal udarbejde en logbog, hvis dyrene bliver transporteret i mere end otte timer. Du regner tiden fra første dyr går på bilen til sidste dyr går af bilen.

Du skal udarbejde og indsende logbogen via eksportportalen senest klokken 9 to arbejdsdage før eksporten. En besætningsansvarlig skal udfylde og underskrive side 2 i logbogen, som du derefter skal printe og være til rådighed på synsstedet. 

TRACES kan sideløbende også kræve, at du opretter en Animal Journey Log (AJL). Denne erstatter ikke logbogen.

Der er en række praktiske detaljer, som besætningsejer og eksportør skal have styr på inden besøget. Bruger du denne tjekliste, er du med til at sikre, at besøget forløber så hurtigt og billigt som muligt samt mindsker risikoen for smittespredning.

Tjekliste

  • Parkeringsplads: Du skal sørge for, at dyrlægen kan parkere tæt på besætningen og kunne gå fra bilen til dyrlægerummet på et rent underlag. Eksempelvis skal pladsen være drænet og fri for smitstoffer fra gødning eller døde dyr.

  • Omklædningsflade: Du skal sikre dig, at dyrlægen kan klæde om et rent sted placeret tæt på parkeringspladsen. Der skal være mulighed for at vaske hænder med tempereret vand, sæbe, papirhåndklæder og håndsprit umiddelbart efter ankomst. Derudover skal det være muligt, at vaske støvler efter besøget med tempereret vand, ren spand og børste efter besøget.

  • Dyrlægerum/synsplads ved læsserampen: Hvis grisene synes ved rampen, skal du sikre dig, at embedsdyrlægen ikke skal igennem besætningsområdet eller krydse en del af rampen, for at komme ind i dyrlægerummet/til synspladsen. Der skal være mulighed for at isolere et dyr for at undersøge det nærmere. Der skal være ly, læ og om nødvendigt varme.Trapper og underlag skal være skridsikre.
  • Selve synet: Grisene må drives i små grupper på max 17 dyr. Dyrlægen kontrollerer grisenes transportegnethed, ID og generelle sundhedstilstand. 

  • Læsserampe: Læsserampen skal være oplyst, og der må maksimalt være en 34,6 cm stigning på en meter. Hvis der er en stigning over 17,4 cm, skal der være ekstra skridsikring (eksempelvis med lister). Hvis rampen er smal og kort, kan der synes færre dyr ad gangen.

  • Skiveplads: Skrivebordspladsen skal være placeret i et rum, der er rent, tørt, oplyst og opvarmet. Hvis Fødevarestyrelsen udstede certifikater fra TRACES, skal der også være en tændt computer med strømforsyning, stabil internetadgang og printer. Tjek at det hele er rent og virker. 

  • Toilet: Der skal være et toilet med håndvask til rådighed. Toilettet skal være placeret i nærheden af læsserampen.

  • Smart at have i nærheden: Vi anbefaler, at du har følgende ting i nærheden: aflivningsudstyr, mærkespray, ekstra øremærker, øremærketang.

Efter flytningen skal eksportøren betale for synet. Fødevarestyrelsen fakturerer via Eksportportalen, og du får tilsendt en regning.