Rødknæ (blad og stængel)

Videnskabeligt navn: Rumex acetosella L.

Spiselig: bør ikke spises

Kan forveksles med: Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

Ofte stillede spørgsmål

Rødknæ tilhøre syrefamilien (Polygonaceae). Rødknæ er en flerårig plante. Bladene er lancetformede med to udstående flige. Blomsterne er rødlige og blomstringen sker fra juni til juli. Rødknæ er almindeligt forekommende i hele landet.

Bladene er anvendt friske som snack, har indgået i blandede salater eller efter varmetilberedning f.eks. kogning. Der er ikke oplysninger om, at andre plantedele har været anvendt som fødevarer.

På grund af tilhørsforholdet til syrefamilien, som er kendt for at kunne indeholde oxalsyre og dets salte, er det også sandsynligt, at disse stoffer findes i rødknæ, men der findes ikke analyser af indholdet af disse stoffer i bladet. Få målinger har vist, at der i blade fra rødknæ findes hydroxyanthracenderivater. Nogle hydroxyanthracenderivater er vurderet til at være genotoksiske og kræftfremkaldende. Der kan ikke drages endelige konklusioner mht. disse effekter for de hydroxyanthracener, som findes i bladet.

Der er ikke beskrevet forvekslingsmuligheder.

Blade og stængel er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. Der skal tages højde for de sundhedsmæssige betænkeligheder ved markedsføring af plantedelene.

Bemærk, at hvis man ønsker at markedsføre et ekstrakt eller en olie af blade og stængel, så vil disse muligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.