Rødkløver (Blad, blomst og øvrige overjordiske dele)

rødkløver

Videnskabeligt navn: Trifolium pratense L.

Spiselig: bør kun spises i begrænsede mængder. 

Kan forveksles med: brugtet kløver, alsikekløver, smuk kløver, hvidkløver og skovkløver

Ofte stillede spørgsmål

Rødkløver tilhører ærteblomstfamilien (Fabaceae). Blomsterhovederne er violette, ustilkede og næsten kuglerunde. Blomstringen sker fra maj til september. Rødkløveren vokser i hele landet.

Rødkløver indeholder isoflavoner, herunder de glykosidbunde ononin og sissotrin samt mindre mængder af daidzin og genistin. Isoflavonerne i rødkløver kan ændre de normale hormonniveauer ved gentagende indtag, som blandt andet kan medføre ændringer i menstruationscyklussen hos kvinder.

Fødevarestyrelsen anbefaler kun begrænset (mængder op til 10 g frisk blomst eller blad) og lejlighedsvis indtag af blad eller blomst, da indholdet af isoflavoner kan udgøre en sundhedsmæssig risiko ved gentagende indtag. Det frarådes derfor, at børn under 10 år og gravide har et regelmæssigt indtag. Det er ikke muligt at vurdere risikoen for kvinder, der allerede har udviklet østrogenfølsom bryst- eller livmoderkræft.

Der er beskrevet forvekslingsmuligheder mellem rødkløver og en række kløverarter: Bugtet kløver (Trifolium medium L.), alsikekløver (Trifolium hybridum L.), smuk kløver (Trifolium hybridum ssp. elegans (Savi) Asch. & Graebn.), hvidkløver (Trifolium repens L.) og skovkløver (Trifolium alpestre L.), hvor skovkløver dog betegnes som en sjælden art.

Blade og blomster er ikke novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. 

Bemærk, at hvis man ønsker at markedsføre et ekstrakt eller olie af blade og blomster, så vil disse produkter muligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring

Rødkløver er ikke novel food, når den indgår i kosttilskud.