Lægestokrose (Rod, blade, blomster)

Lægestokrose

Videnskabeligt navn: Althaea officinalis L.

Spiselig: rod og vandig ekstrakt af blade kan spises

Kan forveksles med: almindelig katost (Malva sylvestris L.) og moskuskatost (Malva moschata L.)

Ofte stillede spørgsmål

Lægestokrosen hører til katostfamilien. Den bliver 1-2 meter høj.

Lægestokrose er både dyrket og vildtvoksende i Danmark. Som vildtvoksende er den beskrevet som sjælden på den danske rødliste og er fredet. Det betyder, at lægestokrose i naturen ikke må plukkes, graves op, indsamles eller ødelægges.

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside om Den Danske Rødliste

Roden indeholder opløselige polysakkarider, der kan danne planteslim og har været meget begrænset anvendt til fødevarer. Planteslimet fra roden er tidligere anvendt som ingrediens i slik, bl.a. til skumfiduser i Frankrig, inden man begyndte at anvende gelatine eller æggehvider i stedet.

Der er ikke kendskab til forgiftningstilfælde.

Kan forveksles med forskellige arter af katost, fx almindelig katost (Malva sylvestris L.) og moskuskatost (Malva moschata L.)

Roden og vandige ekstrakter af bladene af lægestokrose betragtes ikke som novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. 

Bemærk, at hvis planten bruges til at lave et ekstrakt eller en olie, kan disse muligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.

Da blomster og blade betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre disse plantedele som fødevarer, med mindre man kan forelægge dokumentation for, at blomster og blade ikke er novel food eller at brugen af disse plantedele er blevet novel food-godkendt i EU.

Ingen dele af planten af lægestokrose er novel food, når de anvendes i kosttilskud.