Glat vejbred er i vejbredfamilien (Plantaginaceae). Plantens ovale blade sidder i en bladroset.
Blade (inkl. stilke) fra glat vejbred har været anvendt som fødevare i forskellige EU-lande. Planten anvendes som grøntsag, primært kogt, f.eks. som suppeurt eller som omeletfyld. Der er derimod ikke fundet litteratur, der tyder på, at plantens frø har været anvendt som fødevare.
Bladene indeholder relativt store mængder af phenylethanoidglykosiderne plantamajosid, isoplantamajosid og verbascosid. Bladene indeholder også oxalsyre, men indholdet er lavere end i spinat. Nitratindholdet ligger på niveau med, hvad der kan findes i spinat, så eventuel fødevareanvendelse til spædbørn bør begrænses på samme vis som for spinat. Indholdet af erucasyre og cyanogene glykosider er for lavt til at medføre en sundhedsmæssig risiko.
Det vurderes, at der formodentlig ikke er nogen risiko for en akut toksisk påvirkning, hvis planten anvendes som fødevare. Der foreligger ikke data, der muliggør en vurdering af, om planten kan være sundhedsskadelig, hvis den indtages regelmæssigt igennem en længere periode. Grundet usikkerhederne i vurderingen, tilrådes det at man begrænser forbruget til lejlighedsvise indtag.
Planten kan bioakkumulere sundhedsskadelige metaller f.eks. bly, fra jorden. Hvis planten ønskes anvendt til fødevarebrug, bør den derfor ikke indsamles fra områder med kendte forureninger.