Engriflet hvidtjørn (Frugt (bær), blad, blomst og nye skud)

Engriflet hvidtjørn

Videnskabeligt navn: Crataegus monogyna Jacq.

Spiselig:  blade og blomsterskud bør ikke spises. Bær kan spises 

Kan forveksles med: Almindelig hvidtjørn, hanesporehvidtjørn og koralhvidtjørn.

Ofte stillede spørgsmål

Engriflet hvidtjørn tilhører rosenfamilien (Rosaceae). Engriflet hvidtjørn er en stor busk eller lille træ, der bliver op til 10 meter høj. Blomsterne er hvide, sidder i halvskærme og hver blomst har som navnet antyder kun en griffel. Blomstringen finder sted fra maj til juni. Bærrene er røde og æggeformede. Engriflet Hvidtjørn vokser i hele Danmark.

Frugten (bær) har været spist rå, brugt i syltetøj eller brugt i fremstilling af fermenterede drikkevarer, som likører eller brændevin. Der er ikke kendskab til, at blade, blomster og skud har været brugt i fødevarer i EU.

For alle plantedele gælder, at der er fundet indehold af fenolsyre, flavonoler, flavan-3-oler og hydrolyserbare tanniner. De polyfenoler, der er mest fremtrædende i frugten, er flavan-3-oler. En del arter, som tilhører rosenfamilien, indeholder cyanogene glykosider, men det gælder ikke for slægten tjørn (Crataegus). Frugterne indeholder oxalsyre, men i mængder under, hvad der findes i oxalsyreholdige planter som spinat og rabarber.

Blade og blomster er ikke spist og der er ingen selvstændige toksikologiske undersøgelser af bær og blomst hver for sig. De toksikologiske undersøgelser, der er foretager er på ekstrakter af bær og blomster til lægemiddelformål.

Der er ikke beskrevet forgiftningstilfælde hos mennesker eller husdyr efter indtagelse af nogle af plantedelene fra engriflet hvidtjørn. Ud fra indholdsstofferne fundet i frugten og kendskab til, at frugterne har været spist og fortsat spises, vurderes der ikke umiddelbart at være en risiko ved indtag af frugten.

Almindelig hvidtjørn (Crataegus laevigata (Poir.) DC.), hanesporehvidtjørn (Crataegus crus-galli L.) og koralhvidtjørn (Crataegus rhipidophylla Gand.).

Bærrene af engriflet hvidtjørn er ikke novel food og de kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. 

Bemærk, at hvis man ønsker at markedsføre et ekstrakt eller en olie af bær, så vil disse produkter muligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.

Da blade, blomster og skud betragtes som nye fødevarer (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre disse som fødevarer, medmindre at man kan forelægge dokumentation for, at plantedelene ikke er novel food, eller at brugen af disse plantedele er blevet novel food-godkendt i EU.