Engriflet hvidtjørn tilhører rosenfamilien (Rosaceae). Engriflet hvidtjørn er en stor busk eller lille træ, der bliver op til 10 meter høj. Blomsterne er hvide, sidder i halvskærme og hver blomst har som navnet antyder kun en griffel. Blomstringen finder sted fra maj til juni. Bærrene er røde og æggeformede. Engriflet Hvidtjørn vokser i hele Danmark.
Frugten (bær) har været spist rå, brugt i syltetøj eller brugt i fremstilling af fermenterede drikkevarer, som likører eller brændevin. Der er ikke kendskab til, at blade, blomster og skud har været brugt i fødevarer i EU.
For alle plantedele gælder, at der er fundet indehold af fenolsyre, flavonoler, flavan-3-oler og hydrolyserbare tanniner. De polyfenoler, der er mest fremtrædende i frugten, er flavan-3-oler. En del arter, som tilhører rosenfamilien, indeholder cyanogene glykosider, men det gælder ikke for slægten tjørn (Crataegus). Frugterne indeholder oxalsyre, men i mængder under, hvad der findes i oxalsyreholdige planter som spinat og rabarber.
Blade og blomster er ikke spist og der er ingen selvstændige toksikologiske undersøgelser af bær og blomst hver for sig. De toksikologiske undersøgelser, der er foretager er på ekstrakter af bær og blomster til lægemiddelformål.
Der er ikke beskrevet forgiftningstilfælde hos mennesker eller husdyr efter indtagelse af nogle af plantedelene fra engriflet hvidtjørn. Ud fra indholdsstofferne fundet i frugten og kendskab til, at frugterne har været spist og fortsat spises, vurderes der ikke umiddelbart at være en risiko ved indtag af frugten.