Almindelig røn (Bær og blade)

Almindelig røn

Videnskabeligt navn: Sorbus aucuparia L.

Spiselig: Bær kan spises i moderate mængder, som gelé. Blade ikke bør indtages

Kan forveksles med: blade kan forveksles med Fraxinus excelsior L.

Ofte stillede spørgsmål

Almindelig røn er et lavt til middelhøjt træ med karakteristiske, orangerøde bær. Træet er udbredt i Danmark og generelt på den nordlige halvkugle. Ud over at almindelig røn gror vildt, er den ofte plantet i læhegn, parker, haver og som vejtræ.

Bær: Indtag af de rå bær kan give ondt i maven. Dette kan undgås ved varmebehandling (typisk kogning), fx til fremstilling af rønnebærgelé.

Bærrene indeholder bl.a. parasorbinsyre, som er glykosidbundet (parasorbosid). Der er meget begrænset viden om mulige skadevirkninger af parasorbinsyre eller parasorbosid. Det vides ikke, om parasorbinsyre frigøres fra parasorbosid før eller efter indtagelse af bærrene. Det er derfor ikke muligt at afgøre, om indholdet af parasorbosid i rønnebær kan udgøre en sundhedsmæssig risiko ved længere tids indtag.

Det anbefales derfor, at man holder indtaget af modne bær til moderate mængder, hvilket vil sige traditionelle anvendelser som fx til gelé. Desuden anbefales det altid at varmebehandle bærerne.

Blade: De spæde blade indeholder cyanogene glykosider, der ved indtagelse vil frigive det giftige stof cyanid.

På baggrund af indholdet af cyanogene glykosider har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at en sikker dosis er maksimalt 3 g friske blade per dag for voksne, maksimalt 2 g friske blade per dag for unge (10-17 år) og maksimalt 1 g friske blade per dag for børn (4-9 år).   

Ved indtagelse af større mængder frigivet cyanid kan forgiftningssymptomer forekomme nærmest lige efter indtaget. Symptomer på forgiftning med cyanid kan fx være kvalme, opkast, svimmelhed, hovedpine, besværet åndedræt, krampeanfald og i værste fald dødsfald.

På baggrund af bladenes indholdsstoffer og potentialet for forgiftning, bør man ikke spise bladene.

Når træet ikke blomstrer elle bærer frugt, kan bladene måske forveksles med Fraxinus excelsior L. (almindelig ask).

Bær af almindelig røn (Sorbus aucuparia L.) er ikke novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. Der skal tages højde for de sundhedsmæssige betænkeligheder ved markedsføring af rå bær.

Bemærk, at hvis bærrene markedsføres som et ekstrakt eller olie, vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.

Da alle plantedele, undtagen bærrene, betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre disse som fødevarer, medmindre man kan forelægge dokumentation for, at de ikke er novel food, eller at de er blevet novel food-godkendt i EU. 

De overjordiske dele fra almindelig røn er ikke novel food, når de indgår i kosttilskud.

Ved markedsføring af de overjordiske dele i kosttilskud skal der tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er for cyanogene glykosider.

Læs mere om novel food-reglerne her.