Abrikoskerner og bittermandler

Abrikoskerner og bittermandler kan være giftige og give cyanidforgiftning, hvis du spiser for store mængder – især for børn. Læs, hvor meget du kan spise her.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man kun anvender bittermandler og abrikoskerner i meget begrænsede mængder.

Det kan give forgiftning, hvis børn har tygget og slugt 2-5 fersken- eller abrikoskerner eller 4-10 bittermandler. For voksne gælder det samme ved indtagelse af over 30 bittermandler (tyggede eller blendede).

Kontakt giftlinjen eller egen læge, hvis du har spist for meget og mistænker forgiftning.

Værd at vide

Bittermandler og abrikoskerner indgår i nogle opskrifter på kager, desserter og konfekt. Hvis man bager kager eller desserter med hakkede/blendede kerner i ovnen, vil det meste af blåsyren forsvinde.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man anvender bittermandler og abrikoskerner i meget begrænsede mængder.

Kerner fra abrikoser og bittermandler indeholder et stof (amygdalin) der, når kernerne blendes eller tygges og derefter synkes, kan danne blåsyre (cyanid). Det er giftigt for mennesker.

Alvorlig forgiftning kan hos børn opstå efter at børn har tygget og slugt bittermandler eller abrikoskerner, eller har spist dem blendet. Lad derfor ikke abrikoskerner være let tilgængelige for børn.

En halv til to timer efter indtagelse kan der udvikles opkastning, hjertebanken, og i svære tilfælde vejrtrækningsbesvær, kramper og bevidstløshed.

Nogen hævder, at abrikoskerner og bittermandler virker forebyggende eller helbredende på kræft. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at abrikoskerner har nogen gavnlig virkning i forbindelse med kræft.