1

Sikkert, sundt og bæredygtigt - fra jord til bord

Fødevarestyrelsen er en del af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vi understøtter vores minister og departement og arbejder med at omsætte politiske beslutninger for hele fødevarekæden til virkelighed.

Fødevarestyrelsen er til stede i hele landet og varetager mange forskellige opgaver relateret til fire centrale kerneydelser til samfundet:

  • Regulering og kontrol
  • Information og vejledning
  • Beredskab
  • Internationalt samarbejde og handel

Fødevarestyrelsens arbejde bidrager til at fastholde Danmarks internationale position som et af verdens førende lande inden for fødevaresikkerhed, sund kost, dyresundhed og dyrevelfærd. Vi bidrager samtidig til at fremme internationalt samarbejde og handel. 

Vi gør det let for forbrugere og professionelle at finde troværdig information om, hvordan man spiser sikkert, sundt og bæredygtigt i en tid med mange informationskilder.

Vi vejleder den samlede fødevaresektor om de gældende regler, så det som virksomhed er nemmere at efterleve dem. En risikobaseret, effektfuld kontrol og en balanceret tilgang til vejledning og sanktion bidrager til, at reglerne bliver overholdt fra jord til bord.

Vi samarbejder med andre myndigheder og virksomheder om at forebygge og håndtere fødevarebårne sygdomsudbrud, smitsomme husdyrsygdomme og zoonoser hurtigt og effektivt, så det har færrest mulige konsekvenser for mennesker og dyr og for erhvervet.

Strategien skal bidrage til at styrke vores kerneydelser og en effektiv realisering af visionerne i fødevare- og veterinæraftalen fra 2024 og andre politiske målsætninger på området.  

Vi ønsker at arbejde agilt med strategien, så mål og udviklingsspor er de relevante. Vi vil vurdere behovet for at foretage justeringer senest midt i strategiperioden.

Cirkel, der viser overskrifterne i Fødevarestyrelsens strategi

2

Kerneydelser

Regulering og kontrol

Fødevarestyrelsen udvikler og håndhæver national, EU- og anden international regulering, der fremmer fødevaresikkerhed, sunde dyr, dyrevelfærd og bæredygtighed i fødevaresektoren. Reguleringen udformes altid med et politisk ophæng. Vi bidrager til, at virksomhederne, på vores område, overholder reglerne. Det sker gennem professionel dialog, vejledning og kontrol.

Information og vejledning

Fødevarestyrelsen er garant for faglig korrekt og evidensbaseret information. Vi vejleder borgere om, hvordan de kan spise sikkert, sundt og bæredygtigt og vælge fødevarer med fokus på dyrevelfærd. Vi vejleder blandt andet daginstitutioner, skoler og kantiner om køkkenhygiejne og kostråd. Vi vejleder også fødevarevirksomheder om eksempelvis tilberedning og opbevaring af fødevarer, og vi vejleder dyreejere, dyrlæger og erhvervet om blandt andet dyrevelfærd, dyresundhed og smittebeskyttelse.

Beredskab

Fødevarestyrelsen forebygger og håndterer effektivt trusler mod fødevaresikkerheden, fødevareforsyningssikkerheden og husdyrsundheden. En beredskabskultur og en robust krisestyringsorganisation med klare ledelses- og kommandoveje understøtter hurtig reaktion og håndtering. Beredskabet bidrager til at reducere de negative konsekvenser for mennesker og dyr. Samtidig bidrager hurtig indsats til at reducere de økonomiske konsekvenser for erhvervet og for staten.

Internationalt samarbejde og handel

Fødevarestyrelsen bidrager efter politisk mandat til at fastsætte internationale standarder for fødevaresikkerhed, foder, dyresundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed, og styrker samtidig Danmarks position som eksportør af bl.a. fødevarer, foder og levende dyr. Vi arbejder samtidig gennem internationale fora for effektiv bekæmpelse af trusler, der krydser landegrænser, såsom smitsomme husdyrsygdomme og zoonoser. Vores gennemgående fokus er at fremme danske interesser og skabe merværdi for danske fødevarevirksomheder.

Ambition

  • Fremme målrettet og effektiv regulering og kontrol uden unødvendige byrder
  • Udvikle kontrol og regulering på et solidt fagligt grundlag
  • Være imødekommende og vejledende over for virksomhederne

Ambition

  • Gøre relevant og handlingsanvisende information og vejledning lettilgængelig
  • Udbrede faglig og evidensbaseret viden for at imødegå misinformation
  • Arbejde proaktivt gennem målrettede kampagner, strategiske partnerskaber og kommunikationsindsatser

Ambition

  • Håndtere hændelser og kriser effektivt og med mindst mulig påvirkning af øvrige opgaver
  • Tilrettelægge beredskabet, så det løbende afspejler det aktuelle risikobillede
  • Være forberedt gennem løbende beredskabsplanlægning, uddannelse og øvelser

Ambition

  • Påvirke internationale standarder gennem vidensdeling og samarbejde
  • Udbrede dansk ekspertise inden for sikre, sunde og bæredygtige fødevarer og veterinære forhold via EU- og internationalt samarbejde og strategisk sektorsamarbejde med vækst- og udviklingslande
  • Fremme danske virksomheders eksportmuligheder
3

Strategiske udviklingsspor for 2025-2030

For at udvikle styrelsens kerneydelser vil der i strategiperioden være særligt fokus på fire specifikke strategiske udviklingsspor:

Meningsfuld regulering og kontrol

Meningsfuld regulering og kontrol

Værdiskabende digitale løsninger

Værdiskabende digitale løsninger

Ikon: Ambitiøs og attraktiv

En ambitiøs og attraktiv arbejdsplads

Samtænkte og solide løsninger

Samtænkte og solide løsninger

3.1

Meningsfuld regulering og kontrol

En meningsfuld regulering og ensartet høj kvalitet af vores kontrol er et vigtigt grundlag for forbrugernes og eksportmarkedernes tillid til danske fødevarer. Mødet med Fødevarestyrelsen skal opleves som vejledende og understøttende, og uden unødvendige byrder for virksomhederne. Kontrol og vejledning skal således gå hånd i hånd, og vores kommunikation skal være klar, forståelig og dialogbaseret. Vi udvikler og håndhæver en effektfuld og administrerbar regulering og arbejder løbende for at fremtidssikre kontrolkonceptet mod en stadig mere målrettet og effektiv kontrol. Vejledning og kontrol bidrager præventivt til at øge regelefterlevelsen. Derfor har vi skærpet fokus på de virksomheder, der ikke har evnen eller viljen til at overholde reglerne.

Pejlemærker

  • Regulering og kontrol er effektfuld med blik for både risici, behov og afledte byrder
  • Kontrollens virkemidler prioriteres og skaleres løbende efter behov og virkning
  • Professionel og transparent regulering og kontrol, og brugbar vejledning bidrager til høj tillid blandt forbrugere og virksomheder

Det gør vi konkret ved:

  1. At videreudvikle grundlaget for den risikobaserede kontrol.
  2. I højere grad at udvikle og anvende fleksible kontrolkoncepter, der giver mulighed for prioritering og indsats dér, hvor værdien er størst.
  3. At regelsæt og kontrolgrundlag er tidssvarende, opdateret og administrerbart.
  4. Kompetenceudvikling af de tilsynsførende og databaseret ledelsesinformation, så vejledning og kontrol opleves som kompetent og ensartet.
  5. At arbejde med transparens i vores arbejde og anvende brugerundersøgelser og interessentinvolvering.
3.2

Meningsfuld regulering og kontrol

En meningsfuld regulering og ensartet høj kvalitet af vores kontrol er et vigtigt grundlag for forbrugernes og eksportmarkedernes tillid til danske fødevarer. Mødet med Fødevarestyrelsen skal opleves som vejledende og understøttende og uden unødvendige byrder for virksomhederne. Kontrol og vejledning skal således gå hånd i hånd, og vores kommunikation skal være klar, forståelig og dialogbaseret.

Vi udvikler og håndhæver en effektfuld og administrerbar regulering og arbejder løbende for at fremtidssikre kontrolkonceptet mod en stadig mere målrettet og effektiv kontrol. Vejledning og kontrol bidrager præventivt til at øge regelefterlevelsen, og vi har skærpet fokus på de virksomheder, der ikke har evne eller vilje til at overholde reglerne.

Pejlemærker

  • Regulering og kontrol er effektfuld med blik for både risici, behov og afledte byrder
  • Kontrollens virkemidler prioriteres og skaleres løbende efter behov og virkning
  • Professionel og transparent regulering og kontrol og brugbar vejledning, bidrager til høj tillid blandt forbrugere og virksomheder

Det gør vi konkret

  1. At videreudvikle grundlaget for den risikobaserede kontrol.
  2. I højere grad at udvikle og anvende fleksible kontrolkoncepter, der giver mulighed for prioritering og indsats dér, hvor værdien er størst.
  3. At regelsæt og kontrolgrundlag er tidssvarende, opdateret og administrerbart.
  4. Kompetenceudvikling af de tilsynsførende og databaseret ledelsesinformation, så vejledning og kontrol opleves som kompetent og ensartet.
  5. At arbejde med transparens i vores arbejde og anvende brugerundersøgelser og interessentinvolvering.
3.3

Meningsfuld regulering og kontrol

En meningsfuld regulering og ensartet høj kvalitet af vores kontrol er et vigtigt grundlag for forbrugernes og eksportmarkedernes tillid til danske fødevarer. Mødet med Fødevarestyrelsen skal opleves som vejledende og understøttende og uden unødvendige byrder for virksomhederne. Kontrol og vejledning skal således gå hånd i hånd, og vores kommunikation skal være klar, forståelig og dialogbaseret.

Vi udvikler og håndhæver en effektfuld og administrerbar regulering og arbejder løbende for at fremtidssikre kontrolkonceptet mod en stadig mere målrettet og effektiv kontrol. Vejledning og kontrol bidrager præventivt til at øge regelefterlevelsen, og vi har skærpet fokus på de virksomheder, der ikke har evne eller vilje til at overholde reglerne.

Pejlemærker

  • Regulering og kontrol er effektfuld med blik for både risici, behov og afledte byrder
  • Kontrollens virkemidler prioriteres og skaleres løbende efter behov og virkning
  • Professionel og transparent regulering og kontrol og brugbar vejledning, bidrager til høj tillid blandt forbrugere og virksomheder

Det gør vi konkret

  1. At videreudvikle grundlaget for den risikobaserede kontrol.
  2. I højere grad at udvikle og anvende fleksible kontrolkoncepter, der giver mulighed for prioritering og indsats dér, hvor værdien er størst.
  3. At regelsæt og kontrolgrundlag er tidssvarende, opdateret og administrerbart.
  4. Kompetenceudvikling af de tilsynsførende og databaseret ledelsesinformation, så vejledning og kontrol opleves som kompetent og ensartet.
  5. At arbejde med transparens i vores arbejde og anvende brugerundersøgelser og interessentinvolvering.
3.4

Meningsfuld regulering og kontrol

En meningsfuld regulering og ensartet høj kvalitet af vores kontrol er et vigtigt grundlag for forbrugernes og eksportmarkedernes tillid til danske fødevarer. Mødet med Fødevarestyrelsen skal opleves som vejledende og understøttende og uden unødvendige byrder for virksomhederne. Kontrol og vejledning skal således gå hånd i hånd, og vores kommunikation skal være klar, forståelig og dialogbaseret.

Vi udvikler og håndhæver en effektfuld og administrerbar regulering og arbejder løbende for at fremtidssikre kontrolkonceptet mod en stadig mere målrettet og effektiv kontrol. Vejledning og kontrol bidrager præventivt til at øge regelefterlevelsen, og vi har skærpet fokus på de virksomheder, der ikke har evne eller vilje til at overholde reglerne.

Pejlemærker

  • Regulering og kontrol er effektfuld med blik for både risici, behov og afledte byrder
  • Kontrollens virkemidler prioriteres og skaleres løbende efter behov og virkning
  • Professionel og transparent regulering og kontrol og brugbar vejledning, bidrager til høj tillid blandt forbrugere og virksomheder

Det gør vi konkret

  1. At videreudvikle grundlaget for den risikobaserede kontrol.
  2. I højere grad at udvikle og anvende fleksible kontrolkoncepter, der giver mulighed for prioritering og indsats dér, hvor værdien er størst.
  3. At regelsæt og kontrolgrundlag er tidssvarende, opdateret og administrerbart.
  4. Kompetenceudvikling af de tilsynsførende og databaseret ledelsesinformation, så vejledning og kontrol opleves som kompetent og ensartet.
  5. At arbejde med transparens i vores arbejde og anvende brugerundersøgelser og interessentinvolvering.