Det veterinære beredskab overvåger for tegn på dyresygdomme og forebygger smitte. Udbrud af husdyrsygdomme kan have store konsekvenser for dyrevelfærden, erhvervet og eksporten.
Beredskabet omfatter ca. 80 sygdomme hos husdyr, hvoraf nogle kan smitte mennesker. Der er især fokus på mund- og klovesyge, svinepest, fugleinfluenza og Newcastle disease hos fjerkræ.
Kriseberedskab ved udbrud
Det er vigtigt at indsætte beredskabet så tidligt som muligt for at minimere udbruddets konsekvenser.
Ved udbrud iværksættes et kriseberedskab, der gennemfører en lang række kontrolforanstaltninger for at bekæmpe sygdommen og standse smittespredning. Det kan være forbud mod flytning af dyr og fødevarer i dele af eller hele landet, desinfektion og smittebeskyttelse på landbrug og i fødevarevirksomheder, aflivning af smittede dyrebesætninger og vaccination af husdyr.
Beredskab under løbende tilpasning
Det veterinære beredskab udvikler sig løbende for at kunne håndtere kriser med store udbrud.
Beredskabsplaner og beredskabsøvelser
To vigtige redskaber er beredskabsplaner og beredskabsøvelser.
Beredskabsplanerne indeholder en generel beredskabsplan og sygdomsspecifikke, operationelle manualer for bekæmpelse af de enkelte husdyrsygdomme.
Beredskabsøvelser bliver afholdt med jævne mellemrum for at træne personalet i Fødevarestyrelsen, relevante samarbejdspartnere og for at teste beredskabsplanerne.