Codex Alimentarius er et selvstændigt organ under FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) og Verdenssundhedsorganisationen WHO, som har til formål at udarbejde globale standarder, retningslinjer mv. for fødevarer og fødevareproduktion med henblik på at sikre forsyning med sunde og sikre fødevarer og lette den globale samhandel med dem.
Codex-normer er frivillige, så en regering er ikke tvunget til at rette sig efter vedtagelserne.
Alligevel bliver de i en række lande mere eller mindre uforandret gjort til national lovgivning, og mange andre steder tillægges de betydelig vægt som inspirationsgrundlag for udarbejdelse af national eller regional lovgivning. Ved udarbejdelse af EU-forslag til retsakter kan vedtagne Codex-normer fx spille en betydelig rolle.
Grundstammen i Codex-systemet er Codex Alimentarius Commission (CAC), som er det besluttende organ. CAC har en række underkomitéer, som dækker hver sit fagområde, fx tilsætningsstoffer, pesticider, mærkning, mælk og mælkeprodukter. Disse komiteer er den "faglige rygrad" i Codex-systemet. Her udarbejdes diverse forslag til nye regler på et teknisk/fagligt niveau, men de kan ikke træffe beslutninger. Det kan kun CAC.
Læs mere om Codex Alimentarius (fao.org)