En række regler for fødevarer er fælles i EU, f.eks. fødevareforordningen og hygiejneforordningerne.
Hygiejneforordningerne indeholder indretnings- og driftsmæssige krav til alle fødevarevirksomheder, lige fra fiskeren til kiosken. Hygiejneforordningen for animalske fødevarer indeholder supplerende indretnings- og driftsmæssige krav for (engros)virksomheder med animalske fødevarer (kød, fisk, mælk, æg).
Som supplement til hygiejneforordningerne er der forordninger om mikrobiologiske kriterier for fødevarer, om trikinkontrol med kød, om særlige salmonella-garantier for visse typer kød og æg til Finland og Sverige samt om gennemførelses- og overgangsordninger.
Delegeret forordning om kontrol med kød og muslinger m.m. (EU) 2019/624
Dybfrost, temperaturkontrol (EF) 37/2005
Forordning om autorisation af spirevirksomheder (EU) 210/2013
Fødevareforordning, (EF) 178/2002
Gennemførselsforordning, (EU) 2074/2005
Gennemførelsesforordning om sporbarhed, animalske fødevarer (EU) 931/2011
Hygiejneforordning (EF) 852/2004
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, (EF) 853/2004
Mikrobiologiforordning (EF) 2073/2005
Salmonellagaranti, Finland og Sverige (EF) 1688/2005
Trikinforordning (EU) 2015/1375