Fødevarestyrelsens hovedplan beskriver de overordnede principper for håndtering af hændelser og kriser i Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen skal til enhver tid kunne opretholde vores samfundskritiske funktioner, i videst muligt omfang løse vores normale driftsopgaver samt tage ordentligt vare på vores ledere og medarbejdere. Hovedplanen skal derfor bidrage til, at Fødevarestyrelsen er en beredskabsorganisation med en robust, effektiv og rettidig håndtering af hændelser og kriser. Planen beskriver således: 1. Aktivering og drift af stabe 2. Situationsforståelse, overblik og informationshåndtering 3. Koordinering af handlinger og ressourcer 4. Kommunikation. 5. Fortsat drift og genopretning Hovedplanen gælder hele styrelsen og træder i funktion ved hændelser og kriser, hvor der er behov for at aktivere kriseorganisationen (se endvidere kap. 2 om aktivering). Hovedplanen bliver suppleret af delplaner for beredskabets tre organisatoriske niveauer. Delplaner kan efter behov suppleres af indsatsplaner. Konkrete handlinger understøttes med actioncards.
Hovedplan lovgrundlag
Ifølge Beredskabslovens §24 bærer alle statslige myndigheder en planlægningsforpligtelse for at sikre opretholdelse og videreførelse af samfundets funktioner i tilfælde af større ulykker og katastrofer.
I henhold til EU’s Animal Health Law del III om sygdomsberedskab og bekæmpelse, kapitel 1, artikel 43-45 er Danmark forpligtet til at udarbejde, ajourføre og om nødvendigt udarbejde detaljerede vejledninger, som fastlægger de foranstaltninger, der træffes i tilfælde af forekomst af udbrud af en listeopført dyresygdom.
I Fødevareforordningens kapitel 4 er behovet for en generel plan for krisestyring på fødevare- og fodersikkerhedsområdet beskrevet. Den fastsætter passende foranstaltninger under hændelser og kriser, således at det kan sikres, at alle fødevarer, uanset art og oprindelse, og alt foder kan gøres til genstand for fælles foranstaltninger i tilfælde af, at der konstateres en alvorlig risiko for menneskers sundhed, dyrs sundhed eller miljøet.
Endelig sætter Lovbekendtgørelse af lov om hold af dyr nr. 9 af 6. januar 2022 rammer for Fødevarestyrelsens veterinære beredskabsarbejde.