Dyrene skal synes af en embedsdyrlæge
Embedsdyrlægerne er udpeget af Fødevarestyrelsen. Inden slagtningen skal dyret/dyrene synes af en embedsdyrlæge, hvilket kan foregå på to måder:
- enten tager slagteriet kontakt til en embedsdyrlæge
- eller landmanden kontakter en vagtembedsdyrlæge
Slagteriets ansvar
Slagteriet har ansvar for at bedøve, afbløde og transportere slagtekroppen til den stationære del af slagteriet og for, at både dyrevelfærd og hygiejne er i orden.
Gårdslagtning er omfattet af Fødevarestyrelsens kontrol.
Certifikat for gårdslagtning - leveres levende til slagteri
Her kan du se, hvordan det officielle certifikat fra Fødevarestyrelsen ser ud. Det er udelukkende certifikater som disse, der skal anvendes ved slagtning på bedriften. Certifikatet kan kun anvendes af embedsdyrlæger. Certifikatet her er kun til illustration. Embedsdyrlæger, der er ansat af Fødevarestyrelsen, har adgang til de originale certifikater.
Certifikat for gårdslagtning - leveres levende til slagteri (pdf)
Autorisation af slagteri til gårdslagtning
Slagteriet skal ansøge om at få udvidet sin autorisation til at omfatte en mobil enhed, som giver mulighed for at slagte, dvs. bedøve og afbløde, slagtedyr på gården og transportere slagtekroppene til den stationære del af slagteriet, hvor den videre slagtemæssige behandling skal foregå.
Tilføjelse af en mobil enhed til et stationært slagteri anses for en væsentlig ændring af autorisationen, hvorfor der vil blive udstedt en ny autorisation. Slagterier, som vil påbegynde sådan aktivitet, skal ansøge om autorisation hos Fødevarestyrelsen.
Læs mere om autorisation og registrering
Autorisationen kan først udstedes, efter at Fødevarestyrelsen har været på kontrolbesøg i virksomheden.
Slagteriets procedurer ved gårdslagtning
Slagteriet skal sikre sig,
- at der på gården er mulighed for, at embedsdyrlægen kan foretage inspektion af de relevante dyr forud for slagtning, og
- at der på gården er mulighed for hygiejnisk håndtering af dyrene i forbindelse med slagtning, ved at der på gården er et område med passende underlag. Det skal være et område med en tør og ren overflade, som f.eks. kan være i form af et fast underlag eller i form af strøelse af passende tykkelse. Området kan være indendørs eller udendørs. Udendørs område kan f.eks. være ved stalden eller på marken.
Slagteriet skal etablere og beskrive procedurer for aktiviteterne i forbindelse med gårdslagtning. Slagteriet skal i det mindste have procedurer for embedsdyrlægens inspektion af dyr forud for slagtning, slagteriets bedøvelse og afblødning af dyrene, opsamling af blod ved afblødning og korrekt anvendelse eller bortskaffelse af blodet, rengøring af den mobile enhed før gården forlades, transport af slagtekrop til den stationære del af slagteriet og tidsramme for aktiviteter.
Landmanden og slagteriet kan aftale de nærmere praktiske detaljer om udførelse, økonomi m.v.
Kontrol af identifikation af dyr før gårdslagtning
Slagteriet skal altid inden bedøvelse og afblødning af slagtedyr på gården sikre identifikation af dyrene og skal have modtaget fødevarekædeoplysninger.
Afgivelse og behandling af fødevarekædeoplysninger følger reglerne og skal foreligge før embedsdyrlægen foretager inspektion af slagtedyrene før slagtning.
Læs mere om fødevarekædeoplysninger i vejledning om fødevarekædeoplysninger på Retsinformation
Ved slagtning af slagtedyr i den stationære del af slagterier, sørger slagteriet for identifikation af dyrene, når de ankommer til slagteriet og før embedsdyrlægens inspektion af dyrene før slagtning. Når dyret ved gårdslagtning bliver inspiceret af embedsdyrlægen før slagtning på gården, vil slagteriet typisk ankomme til gården og identificere dyret efter embedsdyrlægens inspektion. Slagteriet skal derfor fastsætte procedurer for at sikre, at de dyr, som præsenteres til slagtning, er de samme dyr, som embedsdyrlægen inspicerede.
Levering af dyr til slagteri efter gårdslagtning
Det skal fremgå klart af slagteriets procedurer, hvornår et dyr er leveret til slagteriet. Som hovedregel må slagtedyret ikke forlade ”slagteriets område”. Dyret må f.eks. ikke føres fra slagteriet tilbage i besætningen.
Kontrolforordningen giver mulighed for, at embedsdyrlægen kan foretage inspektion af slagtedyr før slagtning på gården. Dyrene kan således blive på gården efter embedsdyrlægens inspektion, hvis slagteriet som led i sine procedurer har en aftale med landmanden om at kunne identificere slagtedyrene og sikre dem mod smitte fra andre dyr eller personer.
Hvis slagteriet ikke har overtaget slagtedyrene fra landmanden før embedsdyrlægen inspicerer dyrene før slagtning, skal slagteriet som led i sine procedurer have beskrevet, hvordan landmanden sikrer sig, at der ikke tilstøder dyrene noget i tiden mellem embedsdyrlægens inspektion og slagteriets overtagelse af dyrene.
Hvis landmanden lader de dyr, som skal slagtes, gå sammen med andre dyr, som ikke skal slagtes, frem til slagtetidspunktet, kan landmanden aftale med slagteriet, at embedsdyrlægen inspicerer alle de dyr, der går sammen, f.eks. i en separat fold. Landmanden kan efterfølgende udpege for slagteriet, hvilke dyr der skal leveres til slagtning på slagtetidspunktet. Udpegning kan f.eks. ske ved, at landmanden har opmærket dyrene, eller ved at landmanden rent praktisk udpeger dyrene efterhånden som slagteriet tager dem.
Embedsdyrlægens kontrol af dyr før bedøvelse og afblødning
Ved gårdslagtning skal slagteriet sikre, at landmanden har forhold, så embedsdyrlægen kan foretage inspektion af slagtedyrene før slagtningen under egnede hygiejniske forhold, herunder tilstrækkelig belysning, og så dyrenes velfærd bliver tilgodeset. Det kan f.eks. være et særligt aflukke, et opsamlingssted eller en ventefold eller dyrenes vante aflukke eller fold.
Slagteriet og landmanden skal tage stilling til identifikation af dyr, der ikke i forvejen er individuelt opmærkede, for at sikre, at slagteriet kun får leveret og slagter de dyr, som embedsdyrlægen har inspiceret før slagtning. Eventuelle aftaler herom mellem slagteri og landmand skal fremgå af slagteriets egenkontrol.
Herudover gælder de almindelige bestemmelser for egenkontrol.
Læs mere om egenkontrol og risikoanalyse