Hvad må du sælge?
Som opdrætter af fjerkræ må du slagte og sælge eget fjerkræ til lokale butikker og restauranter. Fjerkræ er f.eks. høns og kyllinger, kalkuner, ænder, gæs og duer.
Vi har lavet en guide, der fortæller reglerne afhængigt at, hvor mange slagtede dyr, du vil sælge, og hvem du vil sælge til.
Særlige krav til nogle arter
Høns, kyllinger og kalkuner skal være kontrolleret for salmonella.
Hvis du har kalkuner, skal du være opmærksom på nogle særlige regler:
Se mere i Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af slagtekalkuner (retsinformation.dk)
Når du slagter dyrene
Du må plukke og tage organerne ud af slagtet fjerkræ før salg, men det er ikke et krav. Slagtning og efterfølgende behandling skal ske på bedriften (din ejendom), og du skal sørge for, at det foregår hygiejnisk forsvarligt.
Du skal bortskaffe det animalske affald efter bestemmelserne om animalske biprodukter.
Læs reglerne for animalske biprodukter
Ved slagtning skal du overholde reglerne for slagtning og aflivning af dyr.
Læs reglerne for slagtning og aflivning af dyr
Hvem må du sælge til?
Du må sælge slagtet fjerkræ til lokale detailvirksomheder, f.eks. butikker og restauranter. Lokale detailvirksomheder er virksomheder, som ligger inden for en radius af 50 km fra din bedrift.
Hvis du vil sælge dine fødevarer til den endelige forbruger eller fra en gårdbutik, gælder nogle andre regler.
Læs om andre typer salg
Hvor må du sælge fra?
Du må sælge dit fjerkræ fra din bedrift. Du må også levere det slagtede fjerkræ til de detailvirksomheder, du sælger til.
Hvor meget må du sælge?
Du må sælge op til 2.000 stykker slagtet fjerkræ om året. Det gælder både salg til lokale butikker og restauranter, og hvis du sælger direkte til forbrugere.
Du skal dokumentere dit salg. For hvert år skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 2.000 stykker slagtet fjerkræ direkte til lokale detailvirksomheder og forbrugere til sammen.
Hvis du producerer mere fjerkræ, skal de slagtes på et autoriseret slagteri.
Vigtige krav og regler
Dit salg skal ske hygiejnisk forsvarligt. Fødevarerne må ikke udsættes for forurening eller anden skadelig påvirkning.