Hvad må du sælge?
Du må sælge hønseæg fra dine egne høns. Når du sælger æg, skal du være opmærksom på, at:
- du ikke må sortere æggene i kvalitets- eller vægtklasser.
- du skal holde æggene adskilt fra æg fra andre arter, hvis du sælger begge dele.
- du skal sælge æggene seneste 28 dage efter, at de er lagt.
- salget skal ske under god hygiejne, så æggene ikke bliver forurenet eller skadet.
- du ikke må vaske eller rengøre æggene inden salg.
- du bør opbevare æggene ved en temperatur, som gør, at æggene ikke bliver dårlige. Temperaturen bør være konstant, så der ikke dannes kondens på æggene.
- hønsene skal være testet for salmonella efter reglerne i Konsumægsbekendtgørelsen.
Hvem må du sælge til?
Du må sælge dine æg til din egen detailvirksomhed eller særlige ægpakkerier. Det gælder:
- din egen butik eller restaurant på din bedrift.
- din egen bod på et lokalt marked (inden for en radius af 50 km fra din bedrift).
- dit eget ægpakkeri med autorisation til begrænset, lokal omsætning.
- ægpakkerier, som er autoriseret til at afsætte uden begrænsning, uanset om det er dig selv eller en anden, der driver ægpakkeriet.
Du må ikke sælge dine æg til andre detailvirksomheder.
Hvis du vil sælge dine æg til den endelige forbruger eller fra f.eks. en gårdbutik, gælder nogle andre regler.
Læs om andre typer salg
Hvor må du sælge fra?
Du må sælge hønseæg fra din detailvirksomhed på din bedrift/bopæl. Du må ikke sælge æggene direkte fra bedriftens ægopbevaringsrum, hvis du også opbevarer æg til ægpakkeri i samme rum.
Hvor meget må du sælge?
Du må sælge op til 312.000 æg om året. Det inkluderer alle typer salg, både salg direkte til forbrugere, til egen detailvirksomhed på bedriften, til din egen bod på lokalt marked og til dit eget ægpakkeri med autorisation til begrænset, lokal omsætning.
Du skal dokumentere dit salg. Hvert år skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 312.000 æg om året.
Afsæt til et ægpakkeri, hvis du producerer for mange æg. Hvis du producerer flere end 312.000 æg om året, skal du afsætte dem til et ægpakkeri med fuld autorisation, hvor der ikke er en minimumsgrænse.
Vigtige krav og regler
Dit salg skal ske hygiejnisk forsvarligt. Fødevarerne må ikke udsættes for forurening eller anden skadelig påvirkning.
Egenkontrol
Når du sælger hønseæg til ægpakkerier, skal du lave et egenkontrolprogram. Egenkontralprogrammet er et system, som skal sikre, at dine fødevarer er i orden, og at folk ikke bliver syge af dem.
Læs mere om egenkontrol