Du må sælge rå mælk til forbrugere
Som mælkeproducent må du sælge rå mælk fra dine dyr. Det kan være mælk fra malkekøer, geder og får.
Hvis du vil sælge pasteuriseret mælk
Hvis du vil sælge pasteuriseret mælk, skal du etablere en detailvirksomhed eller et mejeri, som du skal registrere hos Fødevarestyrelsen. Der er særlige hygiejnekrav til disse virksomheder, bl.a. krav om varmebehandling af mælken.
Læs mere om registrering og start af detailvirksomhed eller mejeri
Hvem må du sælge til?
Du må sælge rå mælk direkte til forbrugere.
Hvis du vil sælge mælk fra f.eks. en gårdbutik, gælder nogle andre regler.
Læs om andre typer salg
Hvor må du sælge fra?
Du må sælge mælken fra lokaler i din ejendom. Du må også levere den rå mælk til den enkelte forbruger.
Hvor meget må du sælge?
Du må sælge op til 70 liter rå mælk om ugen direkte til forbrugere. For hvert regnskabsår skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 70 liter rå mælk pr. uge.
Vigtige krav og regler
Du skal overholde nogle vigtige krav og betingelser, hvis du vil sælge rå mælk direkte til forbrugere.
Rå mælk skal:
- sælges rå og ubehandlet
- nedkøles til højst 6 °C straks efter malkning
- sælges senest 24 timer efter malkning
- overholde grænserne for, hvor mange bakterier og celler der må være i mælken (der er også grænser for medicinrester, som kan være overført fra dyr til mælk)
- komme fra en kvægbesætning, som er indplaceret i Salmonella Dublin niveau 1.
Læs mere om salmonellakontrol i kvægbesætninger
Du kan selv udlevere beholdere til den rå mælk ved salget, eller forbrugerne kan selv tage beholdere med.
Generelle regler
Du skal holde salg direkte til forbrugere adskilt fra andre fødevareaktiviteter og -virksomhed på ejendommen.
Salget skal ske hygiejnisk forsvarligt. Fødevarerne må ikke udsættes for forurening eller anden skadelig påvirkning.