Der gælder skærpede sporbarhedskrav for animalske produkter. Hvis du som fødevarevirksomhed skal levere animalske fødevarer, skal du sikre dig, at følgende oplysninger fremgår af den medfølgende sporbarhedsdokumentation, når varer leveres til en anden fødevarevirksomhed.
Alle oplysningerne oplistet nedenfor skal fremgå af sporbarhedsdokumentationen. Oplysningerne skal i nødvendigt omfang ajourføres dagligt og skal som minimum opbevares, indtil det med rimelighed kan antages, at fødevaren er blevet forbrugt.
Følgende oplysninger skal dokumenteres
- En nøjagtig beskrivelse af varen (skal kunne tjene til identifikation af den pågældende vare)
- Fødevarens omfang eller mængde
- Navn og adresse på den fødevarevirksomhed, som har leveret fødevaren
- Navn og adresse på afsenderen (ejeren), hvis denne ikke er den samme som den fødevarevirksomhed, som har leveret fødevaren
- Navn og adresse på den fødevarevirksomhed, som fødevaren er leveret til
- Navn og adresse på modtageren (ejeren), hvis denne ikke er den samme som den fødevarevirksomhed, som fødevaren er leveret til
- En reference, der identificerer partiet, batchen eller sendingen
- Afsendelsesdato
Det er op til den enkelte fødevarevirksomhed, der leverer animalske fødevarer, i hvilket format oplysningerne foreligger. Det er dog afgørende, at dokumentationen er tilgængelig på leveringstidspunktet i den virksomhed, der har modtaget varerne.
Sådan laver du en beskrivelse af varen
Du skal for at kunne lave en nøjagtig beskrivelse af varen blandt andet oplyse mængden af varer samt antallet af varer og totalmængden både i stykantal og vægt. Derudover kan beskrivelse også være navnet på udskæringen, varetype, tilstandsform, opbevaringsforhold, størrelse af enkeltpakninger, antal pakninger i evt. yderemballage.
I forhold til referencen skal den være entydig, hvilket betyder, at der skal være en tydelig forbindelse mellem den registrerede reference og de fysiske varer. Det er virksomheden selv, der bestemmer opbygning af referencen.
Sådan beskriver du navn og adresse
Oplysninger om navn og adresse på den fødevarevirksomhed, som leverer fødevaren og den virksomhed som varen er leveret til, skal fremgå af sporbarhedsdokumentationen. Hvis varen produceres og/eller leveres fra en anden fødevarevirksomhed (produktionssted), end den virksomhed som formidler varen, skal der være oplysninger om begge virksomheder udover oplysningerne om den virksomhed, som varen er leveret til (købt af).
Sådan dokumenterer du oplysningerne
Der er ikke krav til formatet af oplysningerne, så længe dokumentationen indeholder de nødvendige sporbarhedsoplysninger. Sporbarhedsdokumentationen skal være tilgængelige i virksomheden og skal kunne fremvises, når Fødevarestyrelsen anmoder om det.