Tang og mikroalger skal overholde de generelle regler om blandt andet kemiske forureninger, hygiejne og fødevarekontaktmaterialer, og der er særlige krav til økologisk tang.
Tang skal dyrkes og indsamles i rent vand. Anlæg og evt. vandindtag skal placeres, så der ikke er risiko for forurening fra f.eks. spildevand eller industrihavne.
Tang må ikke være sundhedsskadelig eller uegnet til menneskeføde, når det sælges som en fødevare. Derfor skal virksomheden vurdere de relevante risici (udføre en risikoanalyse) af tangen, f.eks. indholdet af jod, uorganisk asen og naturlige giftstoffer. Virksomheden skal bruge risikoanalysen til at træffe nødvendige foranstaltninger for sikkerheden – eventuelt med hjælp fra konsulenter eller videnskabelige institutioner.
Virksomheden bør f.eks. vurdere:
- Er tangen høstet/dyrket i rent vand (mikrobiologi og kemi)?
- Er det en tangart, der er egnet til konsum?
- Er der uorganisk arsen, jod, cadmium, kainsyre og eventuelle andre uhensigtsmæssige stoffer i tangen?
I nogle tilfælde skal virksomheden være opmærksom på, at der kan være tale om nye fødevarer (Novel Food), som kræver en sikkerhedsvurdering og godkendelse i EU inden markedsføring. Det kan være aktuelt, hvis det er tangarter eller mikroalger, som man ikke har tradition for at spise i Nordeuropa.