Der må ikke være synlige parasitter i fiskevarer. Virksomheden skal derfor undersøge for synlige parasitter. Frysebehandling dræber eventuelle parasitter, og derfor skal virksomheden frysebehandle fisk og fiskevarer, der skal spises rå eller næsten rå. Parasitter kan trænge ud i vores tarmsystem og ind i bughulen og give bughindebetændelse.
Parasitter bliver dræbt ved frysning eller ved f.eks. stegning og kogning Koldrøgning eller en let marinering er derimod ikke nok til at dræbe parasitter. Derfor skal letsaltede, letmarinerede, koldrøgede eller gravede produkter også fryses ned, så parasitterne bliver dræbt.
Man kan dræbe parasitter ved højst -20 °C overalt i fiskevaren i mindst 24 timer, eller ved højst -35 °C i mindst 15 timer. For de fleste parasitter er en varmebehandling på 60 °C i 1 minut tilstrækkelig, men for at dræbe trematoder (ikter) er det nødvendigt med mere intensiv varmebehandling på 80 °C i 5 minutter.
Læs mere i Hygiejnevejledningen, afsnit 69: Parasitter i fiskevarer
Visse opdrætsfisk kan undtages krav om frysning eller varmebehandling for at dræbe parasitter. Det er hvis opdrætstypen enten helt udelukker forekomst af parasitter, eller opdrætteren via procedurer verificerer, at fiskevarerne ikke udgør en sundhedsfare med hensyn til forekomst af levedygtige parasitter.
Fødevarestyrelsen har godkendt procedurer, der muliggør, at fiskevarer kan undtages kravet om frysning.
Læs meddelelse om godkendte verifikationsprocedurer for undtagelse af frysekrav for fisk, der ikke senere skal undergå en parasitdræbende behandling (pdf)
I praksis betyder det, at ledere af fødevarevirksomheder, der markedsfører fiskevarer fra sådanne opdræt, hvor fiskevarerne ikke senere skal undergå en parasitdræbende behandling, inden de spises, skal sikre, at der følger dokumentation med fiskevarerne. Dokumentationen skal vise, at fiskevarerne enten kommer fra opdræt, som følger godkendte procedurer, eller fra opdræt, hvor det er udelukket, at der er forekomst af parasitter, der kan medføre sygdom hos mennesker. Dokumentationen skal følge med fiskevarerne i samtlige omsætningsled, inden de overgives til den endelige forbruger. Dokumentationskravet kan eksempelvis være opfyldt ved oplysninger i de medfølgende handelsdokumenter.
I tilfælde af, at udenlandske virksomheder ønsker dokumentation fra de danske myndigheder, har Fødevarestyrelsen skrevet et officielt "To Whom It May Concern" på engelsk. I brevet beskriver Fødevarestyrelsen reglerne og præciserer, at det ikke er Fødevarestyrelse, der udarbejder dokumentation for undtagelse fra frysekravet, men virksomheden selv.
Find Fødevarestyrelsens brev "Freezing exemption for fishery products derived from fish farming" (pdf)
Læs mere i EU Guidance on viable parasites in fishery products that may represent a risk to the health of the consumer (pdf)
Læs også om Anisaksis i fisk