Når man dyrker og håndterer fødevarer, er det vigtigt, at det vand, man benytter i produktionen (f.eks. til vanding, transport mv.), har kvalitet af drikkevand eller opfylder kravene til at være rent vand.
Hvis du kan bruge rent vand, skal du foretage en konkret vurdering af hvilken kvalitet af "rent vand", det er nødvendigt at bruge i din produktion.
Vurderingen skal blandt andet tage hensyn til følgende:
- vandkilde, opbevaring og distribution af vandet
- vandingsmetode, f.eks. vandkanon, drypvanding eller jordspyd
- afgrødetypen, og den behandling som afgrøden efterfølgende får, f.eks. kogning
- om vandet til f.eks. sprøjtning eller gødskning
- om eventuelle kar, slanger og rør også anvendes til opbevaring/transport/distribution af drikkevand
- om vandet bruges til vask af f.eks. høstudstyr, emballage eller overflader
- om vandet bruges til transport af afgrøder eller vask af afgrøder
Ofte vil vurderingen af vandkvalitet vise, at man skal bruge vand, som har samme mikrobiologiske kvalitet som drikkevand.
Når primærproducenten bruger rent vand, skal producenten selv regelmæssigt tage prøver af vandet og få det undersøgt for relevante parametre. På denne måde kan det dokumenters, at vandet opfylder kravene til at være rent vand, og dermed kan anvendes i produktionen uden risiko for fødevaresikkerheden.
I de situationer, hvor primærproducenten skal bruge drikkevand, skal vandet altid undersøges i henhold til kravene drikkevandsbekendtgørelsen. Dette gælder også, når man henter drikkevandet i egen boring.
I EU-vejledningen om produktion af frisk frugt og grønt kan man læse mere om kvalitetskrav til vand i primærproduktionen. Se bilag II. Vejledningen hedder "Meddelelse fra Kommissionen Vejledning om imødegåelse af mikrobiologiske risici i friske frugter og grøntsager i primærproduktionen gennem god hygiejne", den ligger på ligger på EUR-Lex.
Gå til EU’s Vejledning om friske frugter og grøntsager