For en række af de varer, som eksempelvis supermarkeder, købmænd, restauranter og caféer opbevarer på køl eller frys, er der krav om at opbevare fødevarerne ved en given temperatur. Det kan være lovkrav eller krav fra producenterne. Udgangspunktet er, at virksomhederne skal sørge for at overholde disse temperaturer, da det har betydning for fødevarens holdbarhed.
Virksomhederne skal selv vurdere, om en strømafbrydelse på f.eks. to timer har betydning for netop deres fødevarer. Der kan være forskel på betydningen af en strømafbrydelse for eksempelvis yoghurt og ost og for mere følsomme varer som fersk fisk samt placeringen af varerne i køle- og frysefaciliteterne.
Formentlig vil der i de fleste tilfælde ikke ske noget ved en kortere strømafbrydelse på et par timer. Virksomhederne skal dog være opmærksomme på at tage de nødvendige forholdsregler for at sikre, at en evt. temperaturstigning bliver så lille som mulig. F.eks. ved at lukke køle- og frysemontrerne eller lægge kulde-/termotæpper over for at holde på kulden.
Hvis kølekæden for en fødevare har været brudt over en længere periode, bør fødevaren normalt kasseres, med mindre virksomheden kan redegøre for, at fødevaren stadig er sikker og egnet til konsum.
Ved kølenedbrud skal virksomheden vurdere den konkrete fødevare, herunder om varen kan være belastet af temperaturstigningen i en sådan grad, at den er blevet sundhedsskadelig eller uegnet til konsum. Virksomheden kan f.eks. måle temperaturen i varen med et indstikstermometer for at tjekke, om den tilsigtede temperatur er overskredet sammenholdt med, hvor lang tid fødevaren har været udenfor køl.
I sådanne tilfælde skal virksomheden dokumentere deres afvigelser og korrigerende handling i egenkontrolprogrammet.