Mange supermarkeder, købmænd og andre detailbutikker som videobutikker og biografer sælger uindpakkede fødevarer, hvor kunderne selv kan vælge og pakke sine varer. Det kan være uindpakket brød, bland selv-slik, salater i salatbarer, frosne skalrejer, nødder og mysli i løs vægt.
Selvbetjeningssalg af uindpakkede fødevarer forudsætter, at virksomheden overvåger og beskytter de uindpakkede fødevarer mod forurening fra kunder og omgivelser. Virksomheden bør forebygge, at kunderne bliver fristet til at tage de uindpakkede fødevarer med fingrene.
Risiko for smitte ved selvbetjening af uindpakkede fødevarer
Der er risiko for, at kunder overfører bakterier eller virus til uindpakkede fødevarer. F.eks. hvis kunden hoster på fødevarerne eller rører dem med hænderne.
Hvis en kunde har f.eks. norovirus (roskildesyge) på fingrene, kan smitten blive overført til fødevaren. Det er særlig uheldigt, hvis det er en spiseklar fødevare som salat eller slik. Nogle få viruspartikler kan være nok til, at man bliver syg.
Faldgruber for selvbetjening af uindpakkede fødevarer
Typiske steder og situationer, hvor det ofte glipper med hygiejnen ved selvbetjening af uindpakkede fødevarer, er når:
- kunden rører ved de uindpakkede fødevarer direkte med hænderne og lægger derefter varen tilbage til en anden kunde.
- skaftet på skeen, tængerne eller andre tag-ting ligger nede i fødevarerne.
- skaftet på skeen, tængerne eller tag-tingene er så kort, at det falder ned i fødevarerne.