Risici ved at spise madaffald
Mad, der ligger i butikkernes containere, er affald, og man må ikke give madaffald til andre som fødevare. Der kan nemlig være en sundhedsrisiko ved at spise madaffald. Holdbarhedsdatoen kan være overskredet, varen kan være blevet forurenet fysisk eller kemisk eller have været opbevaret for længe uden for køl mv.
Regler for kasserede madvarer
Der er regler for, hvordan du som fødevarevirksomhed skal håndtere og opbevare affald. Kasserede madvarer, der er smidt ud i affaldscontainere, er ikke længere fødevarer efter disse regler; og ofte ender madaffaldet i den samme container som andet affald (f.eks. papkasser og glasskår).
Du må ikke markedsføre skraldede fødevarer, da det er affald. Det er markedsføring, hvis en virksomhed f.eks. sætter et skilt op med opfordring til, at man kan skralde.
Læs mere om affald her i hygiejnevejledningen
Skraldning kan give gener for virksomheden, f.eks. risiko for rotter
Hvis skraldere efterlader rester af kasseret madaffald i containerområdet, er der risiko for at tiltrække skadedyr til gene og last for virksomheden.
Brug af f.eks. klorin til at hælde over madvarer i affaldscontainere
Fødevarelovgivningen forholder sig ikke til, om virksomheden må hælde f.eks. klorin ud over madaffald i en affaldscontainer. Denne problematik hører under Miljøministeriet.
Ikke lovligt at trænge ind og skralde på privat område
Skraldning kan være ulovlig indtrængning på privat grund på et indhegnet og aflåst område. Denne problematik er ikke omfattet af reglerne på fødevareområdet.