I Danmark er det Miljøstyrelsen der måler madaffald og madspild. Miljøstyrelsen har beregnet, at der årligt smides 1.214.000 ton madaffald ud – det vil sige både ikke-spiseligt og spiseligt madaffald. Den samlede årlige mængde madspild er 814.000 ton. Det er den spiselige del af madaffaldet.
En stor del af madspildet sker i produktions- og forarbejdningsleddet. Det skyldes bl.a., at Danmark har en stor fødevareeksport, og at vi samtidig er et lille land med ca. 5,8 mio. indbyggere. Vi producerer kort sagt fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter til hele verden og har derfor også en stor produktion i forhold til indbyggertal.
Ifølge Miljøstyrelsen er omfanget af madaffald og madspild estimeret til følgende:
I ton
|
Madaffald (inkl. madspild)
|
Madspild
|
Primærproduktion |
56.000 (2021) |
44.000 (2018) |
Fødevareindustri |
608.000 (2021) |
385.000 (2018) |
Detail og engros |
100.000 (2021) |
96.000 (2018) |
Servicesektor |
72.000 (2021) |
42.000 (2018) |
Husholdninger |
507.000 (2021) |
235.000 (2021) |
I alt |
1.345.000 (2021) |
802.000 |