Da Storbritannien efter den 1. januar 2021 ikke længere er et EU medlemsland, gælder Storbritannien (undtaget Nordirland) i forbindelse med import af økologiske varer som et tredjeland. Det vil sige, at ved import af økologiske varer fra Storbritannien (dog ikke fra Nordirland) skal de samme krav overholdes, som skal overholdes ved import af økologiske varer fra andre tredjelande. Handel med Nordirland bliver stadigvæk behandlet som samhandel i EU.
De andre dele af Storbritannien (Skotland, Wales og England) er ikke længere en del af EU-fællesmarkedet. EU har undertegnet en handelsaftale med Storbritannien, hvori EU anerkender Storbritannien som godkendt tredjeland.
Der er 8 godkendte økologikontrolorganer i Storbritannien (gov.uk)
Disse skal ved eksport til EU udstede økologikontrolattester i TRACES. Det betyder, at importører og første modtager af økologiske varer fra Storbritannien skal have importprocedurer på plads (eventuel supplere deres økologirapport) og være registreret i TRACES.
Hvis importprocedurer ikke allerede er indeholdt i virksomhedernes økologirapport, så skal virksomhederne anmelde ændringen til Fødevarestyrelsen og have opdateret økologirapportens procedurer, jf. økologibekendtgørelsen, § 7 og afsnit 6.5 i vejledningen om økologiske fødevarer.
Virksomhederne og virksomhedernes medarbejdere skal alt i alt hurtigst muligt anmelde ændringen af modtagelse, indsende procedurer, samt oprette en profil i TRACES:
Gå til TRACES
Handelsaftalen er blevet bekræftet af EU og UK:
Handelsaftale mellem EU, EURATOM, UK og Nordirland (pdf)
Mærkning af økologiske produkter fra UK
Med hensyn til mærkning af økologiske produkter fra UK har EU Kommissionen meddelt, at de økologiske produkter, som er markedsført (placed on the market) i England før 31. december 2020, fortsat kan omsættes og eksporteres til EU efterfølgende (efter 1. januar 2021).
Heraf følger, at de økologiske produkter fra England, der allerede er i EU, fortsat kan markedsføres, selv om mærkningen ikke opfylder de gældende regler.
Der er imidlertid ikke muligt at opbruge emballage med ukorrekt mærkning i England efter den 31. december 2020, hvis varerne skal eksporteres til EU. Det vil sige, hvis varen ikke allerede er markedsført (placed on the market).
Oprindelsesbetegnelsen
Oprindelsesbetegnelsen (EU/ikke-EU-jordbrug) henviser til råvarernes oprindelse og ikke hvor varen er tilberedt eller pakket. Angivelsen følger de samme overgangsbetingelser, der er for kode-mærkning af økologiske produkter fra England som tidligere beskrevet, det forventes, at de tilrettes/ændres i England sammen med den øvrige økologimærkning. I DK accepteres den brede betegnelse fx i tilfælde med sammensatte råvarer, hvor oprindelsen ændrer sig over året på grund af sæson, men kan ikke accepteres som en fast "sikker havn". Det skal generelt afspejle råvareoprindelsen.