Handelsnormerne omfatter kun uforarbejdede produkter. Produkter som fx udskårne meloner, salat i enkeltblade, frosne produkter og convenience-produkter er derfor ikke dækket af handelsnormer.
Handelsnormsystemet omfatter en generel handelsnorm, der dækker de fleste frugter og grønsager, samt specifikke handelsnormer for 10 produkter.
Handelsnormerne er tekniske standarder, der har til formål at sikre et gennemsigtigt marked for friske frugter og grønsager. Reglerne omfatter krav til den ydre kvalitet af frugt og grønt samt regler om mærkning, herunder mærkning med oprindelsesland.
Frisk frugt og grønt, der ikke er omfattet af handelsnormerne
Der er en række produkter, der i det daglige anses for at være ”frugt eller grønt”, men som ikke er omfattet af hverken de generelle eller specifikke handelsnormer. De vigtigste produkter, der ikke er omfattet, er:
- sukkermajsbananer; bananer er omfattet af særlige handelsnormer, men disse gælder kun for grønne bananer inden modning
- spisekartofler
- krydderurter, bortset fra følgende: timian, basilikum, oregano, vild merian, mynte, melisse, rosmarin og salvie
- stivelsesholdige rodfrugter, hvoraf de vigtigste er kartofler og jordskokker, samt en række eksotiske rodfrugter som sød kartoffel, cassava (maniok) og yams; vigtige rodfrugter, der er omfattet, er: gulerødder, rødbeder, pastinak, persillerod, radiser, kinaradise, turnips, majroe, skorzonerrod, selleri
- nødder, bortset fra mandler, hasselnødder og valnødder, der sælges med skal; alle andre nødder, med skal eller afskallede, er ikke omfattet
vilde svampe, idet kun dyrkede svampe er omfattet af handelsnormen
- spirer og spirende frø
- sukkermajs
- bananer; bananer er omfattet af særlige handelsnormer, men disse gælder kun for grønne bananer inden modning
Holdbarhed af frisk frugt og grønt
Frisk frugt og grønt, herunder kartofler, som ikke er skrællet, snittet eller lignende, er undtaget fra kravet om angivelse af holdbarhed.
Den generelle mærkningsform
Friske frugter og grøntsager, der markedsføres, skal være:
- sunde; produkter, der er angrebet af råd eller er forringet i en sådan grad, at de er uegnede til konsum, udelukkes
- rene, praktisk taget fri for synlige fremmedlegemer
- praktisk taget fri for skader forårsaget af skadegørere, der påvirker kødet
- fri for unormal ydre fugtighed
- fri for fremmed lugt og/eller smag
Produkternes tilstand skal være således, at de kan:
- tåle transport og håndtering
- ankomme til bestemmelsesstedet i tilfredsstillende stand
Disse krav svarer til mindste kravene i de specifikke handelsnormer.
De specifikke handelsnormer for 10 produkter
Der er fastsat specifikke handelsnormer for flg. produkter:
- æbler
- citrusfrugter
- kiwifrugter
- salat (hovedsalat, kruset endivie og bredbladet endivie)
- ferskner og nektariner
- pærer
- jordbær
- sød peber
- spisedruer
- tomater
De specifikke handelsnormer omfatter bestemmelser om:
- kvalitet, herunder mindstekrav og klassificering (“Klasse I”, “Klasse II” samt evt. “Klasse ekstra”)
- størrelsessortering
- tolerancer (der må fx i “Klasse I” maksimalt være 5 % af produkterne, der ikke opfylder kvalitetskravene til Klasse I)
- præsentation
- mærkning
Mærkningskravene i handelsnormerne omfatter:
- navn på pakkevirksomhed eller afsender, evt. i form af en kode
- oprindelsesland
- produktets art
- klasse
- størrelsessortering, for nogle produkter
- sort eller handelstype, for nogle produkter
Mærkningsoplysningerne skal være på alle former for emballage. Hvis produkterne sælges i detailledet uden emballage, skal oplysningerne anføres på et skilt eller lignende i umiddelbar nærhed af produkterne.
Mærkning med oprindelsesland
Friske frugter og grøntsager omfattet af handelsnormerne, både den generelle norm og de specifikke normer, skal være mærket med oprindelsesland, dvs. landet, hvor produkterne er dyrket.
Kontrol
Landbrugsstyrelsen er ressortansvarlig for handelsnormer for friske frugter og grønsager.
Kontrolopgaverne deles mellem Landbrugsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.
Landbrugsstyrelsen varetager kontrollen med handelsnormerne i forbindelse med import og eksport, samt kontrollen på pakkerier, hvor der samtidig sker produktion af frugt og grønt. Fødevarestyrelsen varetager kontrollen i engrosvirksomheder uden produktion af frugt og grønt samt detailledet. Fødevarestyrelsens kontrol af handelsnormer sker som en del af ordinære kontrolbesøg hos de pågældende virksomheder.
Frugt og grønt - Hygiejne
Hvert år bliver mange forbrugere syge af frugt og grønt, og især af udenlandske grøntsager. Se mere om hygiejne for frugt og grønt på emnesiden frugt og grønt i fødevarevirksomheder.
Andre internationale standarder for frugt og grønt
Gå videre til EU's hjemmeside om frugt og grønt
Gå videre til FN-ECE-standarder for frugt og grønt
Gå videre til Codex Alimentarius for frugt og grønt
Gå videre til OECD for frugt og grønt