Plantelisten

I denne liste kan du som virksomhed få overblik over, hvilke af en række danske, vilde og enkelte dyrkede planter, som må markedsføres som fødevare, og hvilke der ikke tillades eller kun tillades i små mængder. Desuden finder du her også reglerne for markedsføring af vilde og nye dyrkede planter med hensyn til novel food reglerne.

Reglerne for markedsføring af vilde og nye dyrkede planter

Der er regler for markedsføring af nye fødevarer. En ny fødevare kan være en ny plante som fx syrenblomster, der ikke er tradition for at bruge i fødevarer eller madlavning. Men det kan også være en ny plantedel fra en kendt fødevare, som man ikke tidligere har anvendt, fx bælgen, blomsten eller kernerne af en plante, hvor man normalt kun spiser bladene. Det kan fx være bladene af rabarber eller skrællen fra banan. Disse kan være forbundet med andre risici end de øvrige plantedele.
 
Ønsker man som virksomhed at markedsføre en ny fødevare, kræver det, at man kan dokumentere, at denne fødevare har været konsumeret i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997. Kan denne anvendelse ikke dokumenteres, regnes fødevaren som en novel food. Det betyder, at den først må markedsføres, når fødevaren er blevet godkendt på baggrund af en ansøgning til EU, der viser, at den nye fødevare er sikker at spise.
 
 
Hvis fødevaren ikke er en novel food, så kan fødevaren markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. Fødevaren skal dog stadig være sikker og kun serveres i mængder, der vurderes sikre. Det er virksomhedens ansvar, at de fødevarer, den markedsfører, er sikre.

Sådan læses listen

Planterne og plantedelene på listen er inddelt i kategorier, så det er let at få overblik over, hvilke planter der sikkert kan spises og markedsføres, hvilke planter der kun bør spises og markedsføres i små mængder, og hvilke der ikke bør spises og som ikke tillades markedsført som fødevare. Listen er ikke udtømmende. Der vil derfor være en masse andre planter, man sagtens kan dyrke, spise og markedsføre, eller som man bør afholde sig fra.

Se hele plantelisten

Det skal understreges, at denne liste er dynamisk. Det vil sige, at kategoriseringer kan ændres i tilfælde, hvor der fås ny viden om indholdsstoffer i planterne, der ændrer på risikokarakteriseringen, eller at der træffes ændret afgørelse om novel food-status. 

I det følgende kan du læse mere om de fire kategorier. 

Tilladt til fødevareforbrug

Denne kategori indeholder planter og plantedele, der kan bruges kommercielt til fødevarer generelt. Disse planter kræver ikke en novel food-godkendelse før markedsføring og der er ikke kendskab til negative effekter af almindeligt fødevarebrug som del af en varieret kost. 
 
Det skal understreges, at denne vurdering er baseret på plantedelen som almindelig fødevare. Der kan altså være andre krav i forhold til kosttilskud eller ekstrakter fra planten.

Ved den enkelte plante, kan du se, hvilken plantedel kategoriseringen vedrører. Ved at klikke på plantedelen, kommer du ind til en kort beskrivelse af planten og eventuelle kendte risici, kendte forvekslingsmuligheder samt et billede af planten.
 

Plantenavn

​Latinsk plantenavn

​Plantedel

​Bibernelle Sanguisorba minor  Scop. Overjordiske dele
Blomsterkarse/tallerkensmækker Tropaeolum majus L. Blomster
​Fuglegræs, almindelig Stellaria media (L.) Vill. Overjordiske dele
Gederams Epilobium angustifolium L. Blade og stængler
​Kronokseøje Chrysanthemum coronaria (L.) Overjordiske dele
​​Radise ​Raphanus sativus ​​Skulper/frøkapsler
​Ramsløg Allium ursinum L. ​Blade
Strandvejbred​ Plantago maritima L. Blade

Tilladt i begrænsede mængder

Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der er kendskab til risici, der gør, at planten kun bør markedsføres i små mængder, fx som krydderi. Kun indtag i små mængder fra plantedele i denne kategori vurderes sikkert. Hvis man ønsker at markedsføre en plante eller plantedel fra denne kategori, bør man om virksomhed have forholdt sig til denne risiko.
 
Det kan være meget forskelligt fra plante til plante, hvad der betragtes som lille mængde. Ved at klikke på den enkelte plantedel, kan du læse om, hvad man ved om planten og hvad der betragtes som et sikkert indtag for de planter, hvor det har været muligt at kvantificere dette. 
 
Læs mere om udarbejdelse af risikoanalyse i nedenstående vejledninger:
 
 
Ved den enkelte plante, kan du se, hvilken plantedel kategoriseringen vedrører. Ved at klikke på plantedelen, kommer du ind til en kort beskrivelse af planten og eventuelle kendte risici, kendte forvekslingsmuligheder samt et billede af planten. 
 

Plantenavn

​Latinsk plantenavn

​Plantedel

​Agersennep Sinapsis arvensis L. Blade og frø
Blomsterkarse/tallerkensmækker Tropaeolum majus L. Blade
​Bøg ​Fagus sylvatica L. ​​Nødder
​Døvnælde Lamium album L. Overjordiske dele
Karryplante

​​Gnaphalium italicum (Roth) ​Overjordiske dele
​Hjulkrone Boroga officinalis L. Blade og blomster
Hvidmelet gåsefod ​Chenopodium album L. Blade
​Kvan ​​Angelica​ archangelica L. ssp. litoralis (Fr.) Thell. (Angelica litoralis Fr. Archangelica litoralis (Fr.) C. Agard) og Angelica​ archangelica L. ssp. norvegica (Rupr.) Nordh. (Archangelica officinalis (Moench) Hoffm. Angelica​ archangelica L. ssp. archangelica Roden
​Løgkarse Alliaria petiolate (M.Bieb.) Cavara & Grande Blomster og blade
​Morgenfrue, have ​Calendula officinalis L. Markedsføring af planter
​Rød tvetand ​Lamium purpureum L. ​Overjordiske dele
​Røllike, almindelig Achillea millefolium L. Blade og blomster
​​Skovmærke Galium odoratum (L.) Scop. Blade og blomster
​Skovsyre ​Oxalis acetosella L. Blade
​Strandkål Crambe maritima L.

​Blade

Skal novel food godkendes inden markedsføring til fødevarebrug

 
Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der i reglen ikke findes data vedrørende sikkerheden ved indtag som fødevare. Der er ikke dokumentation for, at fødevaren har været spist i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997 i EU. Dvs. at fødevaren betragtes som en novel food, som skal have en EU godkendelse inden markedsføring. Dette kan dog ændres, hvis der kan fremskaffes dokumentation for, plantedelen faktisk har været anvendt som fødevare i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997 og derfor alligevel ikke er novel food.
 
Nogle af disse plantedele kan dog godt være ikke-novel i kosttilskud. I så fald vil det fremgå under afsnittet markedsføring i beskrivelsen af den enkelte plante.
 
 
Ved den enkelte plante kan du se, hvilken plantedel kategoriseringen vedrører. Ved at klikke på plantedelen, kommer du ind til en kort beskrivelse af planten og eventuelle kendte risici, kendte forvekslingsmuligheder samt et billede af planten.
 

​Plantenavn

​Latinsk plantenavn

​Plantedel

Bibernelle Sanguisorba minor Scop. ​Roden
​Bøg ​Fagus sylvatica L. ​Blade
​Douglasgran Pseudotsuga menziesii

(Mirb) Franco

​Nåle/skud
​Fuglegræs, almindelig ​​Stellaria media (L.) Vill. ​Roden
​Gederams Epilobium angustifolium L. ​Blomster
​Guldnælde Lamium galeobdolon (L.) Ehrend. & Polatschek Overjordiske dele
​Gul snerre Galium verum L. ​Blomster
​Gyvel, almindelig Cytisus scoparius (L.) Link ​Blomster
​Gråbynke Artemisia vulgaris L. ​Overjordiske dele
​Japanpileurt ​Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decr. ​Stængel
​Kornvalmue Papaver rhoeas L. ​Frø
​Kvan ​​Angelica​ archangelica L. ssp. litoralis (Fr.) Thell. (Angelica litoralis Fr. Archangelica litoralis (Fr.) C. Agard) og Angelica​ archangelica L. ssp. norvegica (Rupr.) Nordh. (Archangelica officinalis (Moench) Hoffm. Angelica​ archangelica L. ssp. archangelica Frø
​Lægejernurt Verbena officinalis L. Overjordiske dele
Lægeoksetunge​ ​Anchusa officinalis L. ​Blade og blomster
​Purløg Allium schoenoprasum L. ​Blomster
​Rabarber ​Rheum rhababarum L. ​Blade
​Ramsløg Allium ursinum L. ​Frøkapsler
​Sankthansurt Sedum telephium ssp. maximum  (L.) Krock og  Sedum telephium L. ssp. telephium Hele planten
​Slangehoved, almindelig Echium vulgare L. Blade og blomster
​Smalfliget fløjlsblomst Tagetes tenuifolia Cav. ​Blomster
​Stedmoderblomst, almindelig Viola tricolor L. ​Blomster
​Stilkeg ​Quercus robur L. Nød (agern)​
​Stolt kavaler Cosmos bipinnatus Cav. Blade og blomster
​Strandarve ​Honckenya peploides (L.) Ehrh. Hele planten
​Strandfladbælg ​Lathyrus japonicus Wiild. Hele planten
​Strandgåsefod Suaede maritima (L.) Dumort. Hele planten
​Strandmælde Atriplex littoralis L. Blade og blomster
​Strandsennep Cakile maritima Scop. Overjordiske dele
​Strandtrehage ​​Triglochin maritima L. ​Blade

​Syren, almindelig

Syringa vulgaris L. Blomster
​Sødskærm Myrrhis odorata (L.) Scop. Hele planten
​Vild gulerod ​Daucus carota L. ​Blomsterskærm
 

Ændring af novel food-status

På baggrund af blandt andet de oplysninger, DTU Fødevareinstituttet har fundet i litteraturen om konsum i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997, har Fødevarestyrelsen igangsat en afklaringsproces i EU vedrørende novel food-status for plantedelene i listen. Oplysningerne om novel food-status er således koordineret med de øvrige EU-lande. For nogle planter er denne afklaringsproces i gang. Disse planter er kategoriseret som novel food, men når du går ind på linket ved de aktuelle plantedele, er det markeret ved hver plante med grøn tekst, hvis der er en afklaringsproces i gang.
 
Hvis der er kendskab til konsum af planter og plantedele i nævneværdigt omfang i EU før 15. maj 1997, som i plantelisten er kategoriseret som novel food, kan denne dokumentation fremsendes til Fødevarestyrelsen.
 

Ikke tilladt udover dokumenteret risikofri dosering

Denne kategori indeholder planter og plantedele, som ikke er novel food, men hvor der er kenskab til toksiner eller toksiske effekter i en sådan grad, at indtag potentielt kan være farligt. Markedsføring til fødevarebrug forudsætter derfor, at virksomheden i forbindelse med kontrol kan fremvise dokumentation til Fødevarestyrelsen for, at anvendelsen af disse fødevarer er sikker. 

Ved den enkelte plante, kan du se, hvilken plantedel kategoriseringen vedrører. Ved at klikke på plantedelen kan du læse mere om planten og eventuelle kendte risici, forvekslingsmuligheder samt et billede af planten.
 

Plantenavn

​Latinsk plantenavn

​Plantedel

​Prikbladet perikon Hypericum perforatum L. Blade og blomster

Læs mere

Planterne og plantedelene på listen er alle nogle, der er set eller beskrevet anvendt i praksis i Danmark. Størstedelen af de udvalgte planter er udvalgt på baggrund af en undersøgelse fra 2016 af, hvilke nye vilde og dyrkede danske planter der er set brugt på restauranter og mindre fødevarevirksomheder, når Fødevarestyrelsen har været på tilsyn.​​​

Brug af nye vilde og dyrkede planter i fødevarer og trenden omkring ny nordisk mad har de senere år medført en stærkt stigende interesse for at bruge nye dyrkede og vildt indsamlede planter og urter i madlavning og til fødevareproduktion i Danmark. Nysgerrigheden efter at udforske naturens spisekammer er stor, og kreativiteten til at anvende disse planter i fødevarer og madlavning er enorm. Nye fødevarer medfører nye muligheder for produktudvikling, nye smagsindtryk og alsidige gastronomiske oplevelser. Men de n​ye fødevarer medfører også nye risici.

 

For at man som fødevarevirksomhed eller restauratør kan markedsføre en fødevare, kræves det, at fødevaren er sikker for forbrugeren. Når det handler om nye fødevarer, er der en række regler for, hvornår og hvordan man som fødevarevirksomhed skal dokumentere, at en fødevare er​​ sikker. Baggrunden for at oprette listen er et ønske om at hjælpe restauranter og fødevarevirksomheder med at vurdere, hvad der sikkert og lovligt kan puttes i gryderne og produkterne, hvilke der kræver en EU novel food-godkendelse før markedsføring, og hvilke man bør undlade at servere eller kun bør servere i små mængder, enten pga. kendte sundhedsmæssige risici eller mangel på kendskab til plantens indholdsstoffer og eventuelle giftighed.

Listen kan desuden bruges af private som vejledning til, hvilke planter man sikkert kan spise, og hvilke man bør afholde sig fra. Derfor er der to indgange til listen, alt efter om du er privatperson eller ønsker at anvende planterne til erhvervsmæssig brug.

Kategoriseringen af planterne på listen er foretaget dels på baggrund af risikovurderinger foretaget af DTU Fødevareinstituttet og dels ud fra en vurdering af, om plantedelene er novel food og derfor kræver en særlig EU-godkendelse, inden disse planter kan markedsføres.

Listen beskæftiger sig med almindelige fødevarer og ikke med kosttilskud. Den siger derfor ikke noget om lovlighed eller farlighed af kosttilskud, og der er i risikovurderingen heller ikke taget stilling til risici eller novel food-status ved ekstrakter af planterne. Dog er det i visse tilfælde nævnt, hvis en plantedel er novel food i almindelige fødevarer, men ikke er novel food i kosttilskud.

DTU Fødevareinstituttet (dengang en del af Fødevaredirektoratet) har i 1998 lavet en liste, kaldet drogelisten, som også er en liste over risikovurderede planter.​​

Med hensyn til, om planterne er sikre at anvende, kan Drogelisten anvendes vejledende. Denne liste ser dog kun på planter og svampe anvendt i kosttilskud og urtete og er ikke opdateret. Som producent bør man dog afholde sig fra at anvende planter, som er klassificeret som "ikke acceptable" i Drogelisten eller i så fald udarbejde en risikovurdering af den konkrete fødevareanvendelse. Det er producentens ansvar at sikre, at fødevarerne ikke er farlige. 

Fødevareaktiviteter, der hører til ​privatsfæren, er ikke omfattet af reglerne i fødevarelovgivningen, herunder novel food-reglerne. Brug af planter og andre råvarer i privat sammenhæng er derfor udelukkende den enkelte forbrugers eget ansvar, men oplysningerne i listen kan bruges som vejledning om potentielle risici ved de enkelte planter.

Hvis der er tale om erhvervsmæssig fødevareaktivitet, uanset om det er en fødevarevirksomhed under eller over den såkaldte bagatelgrænse for fødevarevirksomhed, gælder novel food reglerne. Overtrædelse af reglerne om novel food og eventuelle andre regler kan medføre sanktioner.

Du kan finde vejledning om, hvorvidt dine aktiviteter hører til privatsfæren eller er fødevarevirksomhed, her (OBS: den her side skal linkes til ny side her når den er oppe og køre)

 
Ekstrakter af planter, der tilsættes fødevarer for at give eller ændre deres duft eller smag betegnes som aromapræparater og skal leve op til kravene i forordning 1334/2008 (aromaforordningen). Kun aromaer der ikke udgør en sikkerhedsrisiko for forbrugerens sundhed må anvendes i fødevarer.

Planter, der anvendes til fremstilling af aromapræparater skal som udgangspunkt risikovurderes af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og godkendes før brug. Dette gælder dog ikke, hvis materialet er en fødevare eller hvis der foreligger omfattende dokumentation for, at det hidtil (dvs. før 2008 hvor aromaforordningen trådte i kraft) har været anvendt til fremstilling af aroma.
 
Udgangsmaterialerne til aromapræparater (fx snapseurter), som falder under aromaforordningen er ikke omfattet af novel food-reglerne.
 
Der er begrænsninger i aromareglerne for bestemte udgangsmaterialer. Læs herom i forordning 1334/2008. Grænseværdierne for visse naturligt forekommende stoffer opført i bilag III til forordning 1334/2008 skal desuden overholdes.