For at man som fødevarevirksomhed eller restauratør kan markedsføre en fødevare, kræves det, at fødevaren er sikker for forbrugeren. Når det handler om nye fødevarer, er der en række regler for, hvornår og hvordan man som fødevarevirksomhed skal dokumentere, at en fødevare er sikker. Baggrunden for at oprette listen er et ønske om at hjælpe restauranter og fødevarevirksomheder med at vurdere, hvad der sikkert og lovligt kan puttes i gryderne og produkterne, hvilke der kræver en EU novel food-godkendelse før markedsføring, og hvilke man bør undlade at servere eller kun bør servere i små mængder, enten pga. kendte sundhedsmæssige risici eller mangel på kendskab til plantens indholdsstoffer og eventuelle giftighed.
Listen kan desuden bruges af private som vejledning til, hvilke planter man sikkert kan spise, og hvilke man bør afholde sig fra. Derfor er der to indgange til listen, alt efter om du er privatperson eller ønsker at anvende planterne til erhvervsmæssig brug.
Kategoriseringen af planterne på listen er foretaget dels på baggrund af risikovurderinger foretaget af DTU Fødevareinstituttet og dels ud fra en vurdering af, om plantedelene er novel food og derfor kræver en særlig EU-godkendelse, inden disse planter kan markedsføres.
Listen beskæftiger sig med almindelige fødevarer og ikke med kosttilskud. Den siger derfor ikke noget om lovlighed eller farlighed af kosttilskud, og der er i risikovurderingen heller ikke taget stilling til risici eller novel food-status ved ekstrakter af planterne. Dog er det i visse tilfælde nævnt, hvis en plantedel er novel food i almindelige fødevarer, men ikke er novel food i kosttilskud.