Send en ansøgning til Kommissionen
Send ansøgningen online til Kommissionen (food.ec.europa.eu)
Retningslinjerne for at søge om en almindelig novel food-godkendelse er beskrevet i novel food-forordningens artikel 10-13 og i forordningen om krav til ansøgninger for godkendelse af en ny fødevare.
Se reglerne om novel food
Se EFSA's vejledning til udarbejdelse af en novel food-ansøgning
Ansøgningen vurderes
Når Kommissionen modtager en gyldig ansøgning, sendes ansøgningsmaterialet til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som risikovurderer fødevaren. Risikovurderingen sker på baggrund af de indsendte oplysninger og en litteratursøgning.
Er der ikke tilstrækkelige data til at foretage en fyldestgørende risikovurdering, kan den ansøgende virksomhed blive bedt om at sende yderligere data. Dette kan eventuelt kræve, at virksomheden får foretaget videnskabelige undersøgelser.
Ansøger får svar efter ca. halvandet år
En gennemsnitlig godkendelsesprocedure vil tage ca. halvandet år. EFSA's risikovurdering vil maksimalt tage ni måneder. Hvis EFSA har behov for yderligere data fra ansøger, kan dette dog forlænges. Herefter har Kommissionen højst syv måneder til at skrive et udkast til en godkendelse, som sendes til afstemning blandt medlemslandene.
Hvis afstemningen er positiv, vil godkendelsen være endelig gyldig, når den er blevet oversat til alle EU-sprog og offentliggjort, hvilket tager ca. én måned, fra afstemningen har fundet sted. Ansøger modtager besked om, hvorvidt produktet er blevet godkendt.
Under særlige omstændigheder kan ovennævnte sagsbehandlingstider forlænges. Hvis det er tilfældet, skal ansøgeren have en begrundelse for dette.
Produktet kan markedsføres, når det er opført på EU-Listen
Produktet kan markedsføres fra datoen for optagelse på EU-Listen over godkendte novel foods, med mindre andet fremgår af beslutningen.
Se EU-listen over nye fødevarer