Du må kun bruge de ernæringsanprisninger, der er godkendt
Du finder de godkendte ernæringsanprisninger i anprisningsforordningens bilag. Det er ikke muligt at søge om nye ernæringsanprisninger.
Anprisning af ingredienser
Anprisninger af de almindelige ingredienser, som et produkt indeholder, er ikke ernæringsanprisninger. Et produkt, der indeholder havre kan derfor lovligt anprises f.eks. "med havre", såfremt de generelle mærkningsregler er overholdt. Andre eksempler kan være "indeholder fuldkorn" eller "tilsat blåbær".
Bemærk at en anprisning af indholdet af et næringsstof eller af et andet stof med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning f.eks. "indeholder betaglukaner" vil være en ernæringsanprisning. Du må kun bruge en sådan anprisning, hvis de betingelser, der gælder for anvendelse af ernæringsanprisningen "Indeholder [navn på næringsstof eller andet stof]", er overholdt.
Vær opmærksom på særlige betingelser
Du må kun bruge ernæringsanprisninger på produkter, når en række særlige betingelser for anvendelsen af ernæringsanprisningen er opfyldt. De særlige betingelser findes i anprisningsforordningens kapitel 3-5.
Dette betyder f.eks., at en fødevare, der anprises med ”lavt fedtindhold”, skal overholde kravet om, at der højst må være 3g fedt pr. 100g (for en fast fødevare) eller højst 1,5g fedt pr. 100 ml (for en væske).
For nogle ernæringsanprisninger er der i anvendelsesbetingelserne særlige krav til, hvor stor reduktionen/øgningen skal være i forhold til andre fødevarer. Dette er tilfældet for anprisningerne:
- "Energireduceret"
- "Forøget indhold af [navn på næringsstoffet]"
- "Reduceret indhold af [navn på næringsstoffet]" og
- "Light/let"
For at kunne vurdere, om dette krav er overholdt, skal du sammenligne med en række fødevarer, der tilhører den samme kategori, dvs. lignende produkter. Du skal sammenligne med produkter, der er repræsentative for det danske marked.
Læs mere i anprisningsvejledningen.
Du kan godt bruge andre "variationer" af de ernæringsanprisninger, der findes i bilaget, hvis variationerne har den samme mening for forbrugeren. Det betyder, at du f.eks. kan bruge anprisningen ”fedtfattig”, selvom den ikke findes i bilaget, da ”fedtfattig” betyder det samme for forbrugeren som ”lavt fedtindhold”, der findes i bilaget på listen.
Bemærk dog, at du ikke må anvende forstærkende ord som f.eks. ”meget”, ”super” og ”mere” i tilknytning til anprisningerne. Dette skyldes, at de forstærkende ord giver anprisningen en anden betydning.
Du må ikke anprise en bestemt egenskab ved en fødevare, hvis lignende fødevarer altid har denne egenskab. Dette skyldes, at ernæringsanprisningen i dette tilfælde ellers vil være vildledende for forbrugerne. F.eks. er det ikke tilladt at anprise en sodavand som "fedtfri", fordi sodavand i sin natur altid er fedtfri.
Når du bruger ernæringsanprisninger, skal fødevaren bære en næringsdeklaration, hvis der er tale om en færdigpakket fødevare.
Brug ikke ernæringsanprisninger for alkoholholdige drikkevarer
For drikkevarer med et alkoholindhold på over 1,2 % vol. må du kun bruge de ernæringsanprisninger, der henviser til et lavt alkoholindhold eller et nedsat alkohol- eller energiindhold.
Du må derfor kun bruge disse ernæringsanprisninger på alkoholholdige drikkevarer:
- "Energireduceret"
- "Nedsat alkoholindhold" (Light/Let)
- "Lavt alkoholindhold"
Alle andre ernæringsanprisninger er forbudt på alkoholiske drikkevarer.