Produktionsområder kan åbnes og klassificeres for fiskeri og høst efter muslinger m.m., når Fødevarestyrelsen vurderer, at prøver af muslinger m.m. i området er i orden. Fødevarestyrelsens orienterer løbende om åbne og lukkede produktionsområder. Fødevarestyrelsen muslingeovervågning er grundlag for udmeldingerne.
I åbne områder kan der fiskes og høstes muslinger og andre toskallede bløddyr som østers, pighuder, sækdyr og havsnegle (herefter muslinger m.m.).
Se kort over produktionsområdet for muslinger mm. i Danmark
Test for alger, algegifte og mikrobiologisk forurening
Et produktionsområde kan kun åbnes, hvis der er udtaget prøver, som ikke viser tegn på forekomst af giftige alger, algegifte og mikrobiologiske forureninger.
I praksis foregår det ved, at fiskere eller opdrættere udtager vand- og muslingeprøver i ugen før høst begyndes, og på den første høstdag. Fødevarestyrelsen vurderer ud fra disse prøver, hvilke produktionsområder der kan åbnes og klassificeres for fiskeri og høst efter muslinger m.m.
Mikrobiologisk vurdering og klassificering af områder
Et område klassificeres ud fra en mikrobiologisk vurdering i en af tre kategorier: A, B eller C. Kun muslinger fra zone A kan sælges som levende og direkte til konsum.
Zone B-områder følger grænserne for produktionsområderne, dog respekteres eventuelle zone A- og C-klassificerede zoner i produktionsområdet.
Zone A- og zone C-områder udgør et kvadrat på 3 x 3 sømil, hvor siderne er parallelle med længde- og breddegrader. I skemaet over åbne områder for fiskeri er det positionen for midten af kvadratet, der er angivet.
Kategorien bliver meddelt på Fødevarestyrelsens hjemmeside sammen med åbning af produktionsområder.
Nogle produktionsområder og opdrætsanlæg har en permanent mikrobiologiske klassificering.
Her findes oversigten over opdrætsanlæg med permanent mikrobiologisk klassificering
Her findes oversigten over produktionsområder med permanent mikrobiologisk klassificering
Udmeldinger om åbne og lukkede områder
Udmeldinger er fordelt på tre kategorier:
- Produktionsområder til fiskeri
- Opdrætsanlæg til høst samt
- Rensning, konditionering og udsanding
Udmeldingerne offentliggøres på Fødevarestyrelsens hjemmeside under nyheder.
Krav om oplysninger ved høst af muslinger
Når man høster muslinger, skal man notere en række lovpligtige oplysninger. Man kan bruge Fødevarestyrelsen blanket til oplysningerne.
Muslingehøstere og virksomheder der behandler eller markedsfører muslinger m.m., skal udfylde et registreringsdokument, hver gang et parti levende muslinger m.m. landes af muslingehøstere eller flyttes eller forsendes fra én virksomhed til en anden.
Muslingehøstere og virksomheder kan benytte det af Fødevarestyrelsen udfærdiget registreringsdokument eller alternativt udfærdige deres eget. Hvilke oplysninger der skal fremgå af registreringsdokumentet, kan findes i hygiejneforordningen for animalske fødevarer. Se også mere i hygiejnevejledningens afsnit om muslinger m.m.
Åben blanketten registreringsdokument for muslinger m.m.