Virksomhederne kan få automatisk og permanent nedsat kontrolfrekvens, og ved kontrolbesøgene vil de tilsynsførende inddrage resultaterne fra den kontrol, som certificeringsorganet har udført.
Hvornår kan din virksomhed få kontrol som tredjepartscertificeret?
Virksomheden skal have en standard-kontrolfrekvens på mindst et årligt kontrolbesøg. Kontrolfrekvensen nedsættes som udgangspunkt med et kontrolbesøg årligt, men frekvensen kan kun nedsættes til 0,5 (kontrolbesøg hvert andet år). Se kontrolfrekvenserne længere nede på siden.
Virksomhedens kvalitetsstyringssystem skal være certificeret af en tredjepart, dvs. et certificeringsorgan, der er akkrediteret til at certificere efter den eller de standarder, som udgør grundlaget for kvalitetsstyringssystemet.
Den certificerede del af kvalitetsstyringssystemet skal dække alle virksomhedens foder- eller fødevareaktiviteter, herunder de krav i foder- eller fødevarelovgivningen, der gælder for aktiviteterne.
De lovgivningsmæssige krav til eksport til tredjelande, import fra tredjelande samt økologi behøver dog ikke være en del af det certificerede kvalitetsstyringssystem. Det skyldes primært, at økologikontrollen i Danmark foretages af statslige kontrolmyndigheder jf. Ø-mærket med teksten "Statskontrolleret økologisk", samt at der ifølge økologiforordningen skal foretages mindst 1 årlig kontrol af økologiaktiviteterne. Fødevarestyrelsen kontrollerer desuden mindst en gang årligt virksomhedernes aktiviteter i forbindelse eksport til og import fra tredjelande.
Det indebærer, at Fødevarestyrelsens kontrol af økologi, eksport til og import fra tredjelande som udgangspunkt skal ske uændret, men eventuelle relevante resultater fra tredjepartsaudit kan naturligvis inddrages i kontrollen.
Fødevarestyrelsen kan tillade, at andre fødevare- eller foderaktiviteter ikke er omfattet af det certificerede kvalitetsstyringssystem, hvis aktiviteten kun udgør en meget begrænset del af virksomhedens samlede foder- eller fødevareaktiviteter og aktiviteten ikke har direkte betydning for foder- eller fødevaresikkerheden. Det kan fx dreje sig om salg af mindre mængder færdigpakkede varer fra andre virksomheder (handelsvarer).
Virksomheden skal være opmærksom på, hvad de enkelte standarder dækker. Virksomheden kan godt være certificeret efter en standard/flere standarder, der ikke dækker alle lovgivningsområder. Virksomheden skal tage stilling til, om fx aktiviteter i forbindelse med mærkning (bortset fra allergenmærkning) er dækket af virksomhedens certificerede kvalitetsstyringssystem.