Thrombin binder kødstykker sammen
Enzymet thrombin kan i fødevareproduktion anvendes som et bindemiddel, der kan bruges til at sætte kødstykker sammen med. Fødevareproducenter vil dermed fx kunne udvikle nye produkter, der er sammensat af mindre kødstykker.
Der er ikke noget nyt i at bruge tilsætningsstoffer til at binde kød sammen med. For eksempel kender vi det allerede fra kogt skinke, hvor man bruger stoffet alginat som fortykningsmiddel.
Thrombin i kødprodukter sammensat af stykker af kød
Enzymet thrombin er ikke godkendt til anvendelse i Danmark, så det må ikke anvendes ved fremstilling af kødprodukter i Danmark.
Der kan dog lovligt være kødprodukter fra andre lande på det danske marked, hvor enzymerne er anvendt til at sætte kødstykker sammen til ét kødstykke. Disse produkter skal være mærket med teksten "Sammensat af stykker af kød".
Thrombin er ikke farligt
Thrombin er et naturligt forekommende enzym, der findes i blod. Enzymet er med i den proces, der får blodet til at koagulere – dvs. størkne.
Thrombin har i forbindelse med forslag om EU-godkendelse som tilsætningsstof været genstand for en sikkerhedsvurdering hos den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). EFSA har vurderet, at thrombin er sikkert at bruge i fødevarer.
Transglutaminase
Enzymet transglutaminase har samme funktion som thrombin, dog med en anden enzymatisk mekanisme. Ønsker man at bruge transglutaminase, skal det godkendes i henhold til enzymreglerne.