Alle enzymer skal risikovurderes og godkendes af Fødevarestyrelsen
Alle enzymer skal risikovurderes og godkendes af Fødevarestyrelsen, inden de må anvendes i produktionen af fødevarer til det danske marked.
Send en ansøgning til Fødevarestyrelsen
Ved ansøgning om godkendelse af et nyt fødevareenzym, skal retningslinjerne i SCF (1992) eller EFSA's (2009) vejledninger følges, og i disse står, hvilke informationer der er nødvendige for en risikovurdering.
SCF guidelines 1992
EFSA guidance 2009
Forklarende note til EFSA guidance 2009
Risikovurderingen foregår på produktionsniveau, og godkendelser bliver givet til hvert enkelt enzympræparat på produktionsniveau og til bestemte fødevarer i bestemte mængder. Godkendelserne gives til den virksomhed, der har søgt, og Fødevarestyrelsen har derfor ikke en officiel positivliste over godkendte enzymer.
Ansøger kan være enzymproducenten, importøren eller fødevareproducenten. En godkendelse er som udgangspunkt gældende, så længe producenten ønsker at fremstille enzymet. En accept kan dog tilbagekaldes, hvis Fødevarestyrelsen finder, at forholdene har udviklet sig i en sådan retning, at dette er ønskeligt eller påkrævet.
Liste over enzymer godkendt i Danmark
Der findes ikke en officiel liste over de enzymer, der er godkendt til fødevareproduktion i Danmark. Men da enzym godkendelser bliver givet specifikt til ansøger (typisk enzymproducenten), vil denne vide om enzymet er godkendt og skal kunne dokumentere det. Man bør derfor som fødevareproducent anmode sin leverandør om dette.