3-MCPD (3-monochlorpropan-1,2-diol) tilhører en gruppe af procesforureninger, der hedder chlorpropanoler. 3-MCPD har været kendt i en længere række år. Oprindeligt fandt man stoffet i syrehydrolyserede planteproteiner (fx visse typer sojasovs), men i de senere år er fedtsyreestre af 3-MCPD og glycidol blevet fundet i en lang række fødevarer. De højeste niveauer er fundet i raffinerede planteolier og margariner. Dette indhold er årsag til, at mange forskellige fødevarer har indhold af 3-MCPD og glycidol, da planteolier og margarine anvendes i produktionen af mange forskellige fødevarer, fx kager, dressinger og modermælkserstatning.
3-MCPD kan dannes ved fremstilling af visse aromagivende fødevarer som fx sojasovs. 3-MCPD kan også dannes under forskellige former for varmebehandling, fx ved den varmebehandling, der sker under raffinering af planteolier og ved stegning, ristning, bagning og grillning af en række fødevarer, fx brød og kager. 3-MCPD dannes ikke ved kogning af fødevarer. Dannelsen af glycidol kræver en væsentligt mere intens varmebehandling end dannelse af 3-MCPD, hvilket betyder, at glycidol kun er fundet i raffinerede planteolier. Hvis der eksempelvis tilsættes planteolier til hjemmelavet babymad, så kan raffinerede planteolier derfor med fordel erstattes af koldpressede planteolier eller smør.
Sojasovs, der er fremstillet alene ved traditionel gæring, koldpressede olier (dvs. olier, der ikke er blevet raffineret) og smør indeholder typisk ingen 3-MCPD og glycidol.