Findes naturligt i:
- Kerner fra stenfrugter f.eks. abrikos
- Mandler især i bitre mandler
- Hørfrø
- Limabønner
- Maniok (cassava) rødder
- Hyldebær
Sundhedsskadelige effekter
Akut forgiftning fra blåsyre, der påvirker blodtryk, åndedræt og centralnervesystemet.
Risikovurderinger
JECFA har i 2011 fastsat en PMTDI på 20 mikrogram/kg kropsvægt.
Læs EFSA's risikovurdering af hydrogencyanid (2004) (pdf)
Grænseværdier
Der er fastsat EU-grænseværdier for hydrogencyanid i aroma-forordningen nr. 1334/2008:
- nougat, marcipan
- konserverede stenfrugter
- alkoholholdige drikkevarer
Spiritusforordningen 2019/787 fastsætter maksimalgrænseværdier for hydrogencyanid syre. Dette skal sammenlignes med grænseværdierne i aromaforordningen, og de mest restriktive grænseværdier skal gælde.
Endvidere er der fastsat en grænseværdi for uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede abrikoskerner, der markedsføres til den endelige forbruger.
Der forventes nye EU-grænseværdier for hørfrø, mandler og maniok (cassava) i 2021.
GMP
Tilberedning mindsker indholdet af cyanogene glykosider.
Råvarer
Stenfrugter, hørfrø, limabønner, maniok (casava) rødder, hyldebær.
Forarbejdede varer
Marcipan, mel lavet af maniokrødder og nougat.