For at undgå svampevækst og produktion af aflatoksiner er det vigtigt, at afgrøden tørres effektivt efter høst, og at den opbevares ved den rette temperatur og luftfugtighed.
Indholdet af mykotoksiner i råvarer kan i mange tilfælde mindskes ved at sortere synligt angrebne dele af partiet fra.
Korn eller nødder inficeret med aflatoksin-dannende svampe kan identificeres under UV-lys, hvor et stof dannet af svampen vil fluorescere. Dette kan være en indikation på risiko for aflatoksin.
I Codex er der udarbejdet en række code of practices til forebyggelse og reduktion af aflatoksiner i diverse produkter:
- CAC/RCP 45-1997: Aflatoksin B1 i foder til mælkeproducerende dyr.
- CAC/RCP 55-2004: Aflatoksiner i peanuts.
- CAC/RCP 59-2005: Aflatoksiner i trænødder.
- CAC/RCP 65-2008: Aflatoksiner i tørrede figner.
- CAC/RCP 78-2017 Code of Practice for the Prevention and Reduction of Mycotoxins in Spices
Tilgå teksterne på Codexalimentarius (eng)