Den 11. marts 2011 blev Japan ramt af et jordskælv (styrke 9,0 på Richterskalaen), efterfulgt af en kraftig tsunami, der forårsagede store skader på landet – herunder kernekraftværker i det nordøstlige Japan.
Særligt gik det ud over atomkraftværket Daiichi i Fukushima, der ikke kunne modstå trykket fra tsunamien, hvilket betød, at der skete alvorlige udslip af radioaktive stoffer fra værket.
I august 2013 blev der konstateret lækager af radioaktivt vand fra opsamlingstanke ved Fukushimaværket. Fødevarestyrelsen er løbende blevet orienteret om situationen. Lækagen i august 2013 har ikke ændret ved risikoen i japanske produkter markedsført i EU. Situationen har ligeledes ikke nødvendiggjort ændringer i reglerne vedr. indførsel af produkter fra Japan.
Importrestriktioner
Kort efter ulykken indførte EU Kommissionen særlige importrestriktioner for foder og fødevarer med oprindelse i eller afsendt fra Japan. Alle EU´s medlemslande har fra den 28. marts 2011 kontrolleret japanske fødevarer og japansk foder for radioaktivitet.
Restriktionerne betyder, at danske importører er pålagt at orientere Fødevarestyrelsen, hver gang de importerer et parti fødevarer eller foder fra Japan.
Fødevarer og foder fra de belastede områder af Japan skal med den nye EU-forordning være ledsaget af en erklæring om, at produktet overholder de gældende grænseværdier. Samtidig udtager EU-landene en vis procentdel af partierne til analyse.
De importerede partier bliver tilbageholdt af Fødevarestyrelsen, indtil dokumenterne er godkendt, og eventuelle resultater af analyserne for cæsium foreligger, dog maksimum fem arbejdsdage. Udgifterne i forbindelse med foranstaltningerne skal afholdes af importøren.
Opdatering 17. oktober 2013
Der har i den senere tid været en del omtale af det ødelagte atomkraftværk Fukushima Daiichi på grund af lækager i de beholdere, der benyttes til opbevaring af radioaktivt forurenet vand fra anlægget. Fødevarestyrelsen har konstateret, at det har kunnet give anledning til bekymring i forhold til forurening af fisk.
Fiskeforbudszoner
Der har siden ulykken i marts 2011 været oprettet fiskeriforbudszoner omkring Fukushima. Der prøvefiskes i zonerne for at kortlægge de niveauer af forurening, der kan være i fiskene nær værket. Der er fundet få fisk, hvor grænseværdien på 100 Bq/kg er overskredet, og det samlede billede viser, at indholdet i fiskene falder, og de fleste fisk fra området er under grænseværdien på nuværende tidspunkt. Der forhandles ikke fisk fra disse zoner, hverken i Japan eller i resten af verden.
Andre fangstområder
For visse andre områder omkring Japan gælder, at hvis fiskene er fanget i disse områder, skal de analyseres inden eksporten til EU. Medlemslandene skal foretage 100 % dokumentkontrol og foretager stikprøver af fisk importeret fra Japan.
Særlige EU krav
Der er særlige betingelser, når det gælder import af foder og fødevarer, der har oprindelse i eller er afsendt fra Japan. For at produkterne kan tillades importeret til EU, skal de hver gang forhåndsanmeldes til myndighederne ved første indgangssted til EU, hvor der, som beskrevet ovenfor, bl.a. foretages 100 % dokumentkontrol, og hvor der udtages stikprøver for radioaktivitet. Alle partier afsendt fra eller med oprindelse i Japan skal ledsages af en erklæring fra de japanske myndigheder. For visse partier skal der også være foretaget analyser inden eksporten til EU. Der er i kontrollen ikke fundet problemer med varerne.
Udover ovennævnte kontrol er fisk omfattet af EU’s regler om illegalt fiskeri (IUU). IUU-kontrollen skal forebygge, afværge og standse ulovligt, ikke-rapporteret og ureguleret fiskeri. Kontrollen er bl.a. en kontrol af fiskens oprindelse og er dermed med til at sikre, at der ikke indføres fisk fra Japans forbudszoner via andre lande.
Hvad gør de danske myndigheder?
Fødevarestyrelsen følger sammen med Beredskabsstyrelsens Nukleare Beredskab udviklingen i og omkring Fukushima. Det er Fødevarestyrelsen, der udfører kontrollen med import af fødevarer og foderprodukter fra Japan til Danmark, og vi er indtil nu ikke bekendt med import af fisk fra Japan til Danmark.